Ons uiterlijk doet ertoe

In de buurt app verschijnt een oproepje van een kunstenares. Zij zoekt vrouwen van wie ze de borsten mag fotograferen voor een project.
Alle soorten en maten zijn welkom, nadrukkelijk ook gehavende exemplaren. Geheimhouding verzekerd.

We wachten aan de rand van de weg wanneer een automobilist stopt die ons hoffelijk voor laat gaan.
‘Goh,’ zegt een man in ons wandelgroepje, ‘pasgeleden gebeurde mij dat ook al toen ik samen met een mooie, blonde vrouwelijke collega wilde oversteken. Als ik alleen ben, stoppen ze nooit.’

Bij de kunstenares stel ik mij voor dat zij met haar werk wil laten zien hoe divers ons menselijke uiterlijk is, en toch ook weer niet. Mogelijk is de boodschap dat we ongeacht de verschillen er allemaal mogen zijn. En dat we erg kwetsbaar zijn. Wellicht wil ze aantonen dat littekens niet hoeven af te schrikken, als je er op een neutrale manier naar kijkt. Oneffenheden horen erbij. Het leven gaat niet over rozen en iedereen loopt krassen op. We zijn van vlees en bloed, daarin zijn we gelijk. Al vinden we de ene persoon wat aantrekkelijker dan de andere. Dat is alles.

Misschien brengt het werk van de kunstenares een discussie op gang. Op haar foto’s wordt slechts een deel van het vrouwelijk bovenlichaam getoond. Je weet dus niet naar wie je kijkt. Wat zal de bijbehorende vraag zijn:

Hoe schat je deze vrouw in? Vind je haar direct aantrekkelijk of juist afstotelijk? Of laat ze je koud? Waarom? Welke invloed zullen haar borsten tot nu toe op haar leven hebben gehad? Zou haar partner voor haar hebben gekozen als haar borsten er anders uit hadden gezien? Bijvoorbeeld kleine borsten in plaats van grote borsten, of gewoon een onopvallend maatje er tussenin? Wat zou dat voor haar algehele uitstraling hebben gedaan? En voor de kansen in haar leven?

Want ons uiterlijk maakt wel degelijk verschil.

10 gedachtes over “Ons uiterlijk doet ertoe

 1. Uiteraard. Uiterlijk is wezenlijk belangrijk gezien het het eerste contact is met iemand. Het maakt dus, hoe ongraag we het soms ook horen, een verschil.
  Een hoop interessante vragen aan het einde van je logje.

   1. Ellie Schmitz

    Wat zou het fijn zijn als uiterlijk van ondergeschikt belang zou zijn, maar het is vaak het eerste, voor de toon en geur. Ach, uiteindelijk leer je iemand pas ‘later’ kennen. Trouwens, de man op de foto vond ik wat ouderwets, de eerste indruk bij de eerste ontmoeting ‘wel een beetje een sombere uitstraling’, nu al 10 jaar ‘een stel’. Goh, wat ziet hij erleuk uit, ook nog humor en ‘in’ voor cultuur, muziek, boek, het leven 😊

   2. Zo werkt het precies! Een eerste indruk wordt mede beïnvloed door onze eigen verwachtingen. Hoe beter je elkaar leert kennen en hoe meer je elkaar waardeert, hoe meer ‘mooie’ kanten je ontdekt.

 2. Borsten zijn maar een deel van het uiterlijk van een vrouw. Bovendien een deel dat meestal verborgen is. De eerste indruk wordt uiteraard gevormd door het uiterlijk, al moet ik zeggen dat de stem bij mij zeker een even grote rol speelt.
  Ik denk dat de antwoorden bij de borst-vragen wel eens verrassend kunnen zijn en dat mensen achteraf, bij het zien van de volledige persoon, en zeker na het praten met die persoon dikwijls hun antwoorden willen bijstellen. De eerste indruk is niet steeds de juiste.

  1. Mee eens, na de eerste indruk komt het totaalplaatje meer in beeld. Wel heeft ieder zo zijn eigen voorkeuren en allergieën, waaronder stemgeluid. Wat de vragen betreft, levert Google via ‘vrouwen over hun borsten’ al wat antwoorden op. Ik ga even verder lezen.

   1. Schilder iets moois, beeldhouw iets moois, een landschap, een portret, een model, een stilleven…gewoon, dat we zien dat je iets kunt. Al dat gedoe dat ons aan het denken moet zetten: een jurk van vlees, een handtas van een kat, ik vind het waardeloos.

   2. Aha, je meent het. (Ik twijfelde even.)
    Met die handtas van een kat en soortgelijke ‘kunst’ heb ik ook weinig. Kunst waarin vakmanschap, fantasie en ‘schoonheid’ samenkomen spreekt mij meer aan. Toch bevatten de schilderijen van Rembrandt en Jan Steen eveneens verborgen boodschappen en de grove schildertechniek van Rembrandt stond vroeger ook ter discussie.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.