Voorsorteren op je volgende baan

‘Eén van de nuttigste tips die ik ooit kreeg, veel belangrijker dan je kleding of hoe je praat, was: je moet voorsorteren binnen je baan, door de ingrediënten uit te zoeken die je interesseren en extra taken naar je toe te trekken. Dan … zorg je wel dat je al aan de kant zit die jou interesseert, zodat, als de kans dan komt, iedereen denkt: zij is de beste kandidaat!’ Dit zegt Judith Kamalski, directeur academische zaken bij de Universiteit Maastricht, in een interview over het boek Nice girls don’t get the corner office. (Volkskrant Magazine, 9 februari 2019.)

Voor een sollicitatiegesprek blijft het goed om je kleding op de werkgever af te stemmen. En vrouwen met een hoog stemmetje kunnen inderdaad beter op een lagere toon praten, willen ze door sommige mannen serieus worden genomen. Maar kleine ‘tekortkomingen’ worden vanzelf ondergeschikt als je aantoont dat je de juiste expertise hebt.

Dat is precies waarop ik hoop. Onlangs heb ik visitekaartjes c.q. business cards laten drukken. Gewoon op mijn eigen naam, zonder dat ik een bedrijf heb of voor een organisatie werk. Want als passieve werkzoekende voelde ik mij een beetje niksig, zo zonder business card. Bij vorige banen had ik tenslotte ook kaartjes met mijn naam en functie erop. Ik bleef ze maar missen. Vooral als ik iemand sprak die zakelijke interesse had voor wat ik te bieden heb.

Natuurlijk is er LinkedIn, maar vorig jaar heb ik welbewust mijn account gewist. Als alternatief verwees ik sindsdien naar mijn website met familiegeschiedenis. Want daarop komt alles samen: mijn vaardigheden, expertise en interessegebieden. What you see is what you get; indachtig aan het idee uit bovenstaand citaat. En er staat een tekst op over mezelf. Toch was het niet ideaal.

Daarom heb ik maatregelen getroffen. Mijn familiewebsite is nu reclamevrij. Verder heb ik de url ingekort, zodat je hem goed kan onthouden. En voor geïnteresseerden zijn er nu die visitekaartjes. Behalve mijn naam en contactgegevens, staan daar de werkzaamheden op die ik het liefste verricht. Namelijk: onderzoek, gegevensbeheer, informatieve teksten schrijven en projectadministratie.

Dus als het zo uitkomt, kan ik kort vertellen wat ik doe, voor voorbeelden naar de website verwijzen en gelijk een kaartje overhandigen. Bij de kring voor werkzoekenden vonden ze dit een goed en origineel idee.

11 gedachtes over “Voorsorteren op je volgende baan

 1. Nicole Orriëns

  Een website kan inderdaad veel over iemand vertellen. Toch schijnt LinkedIn ook heel goed te zijn om een baan te vinden. Een buurvrouw van mij werd zelfs benaderd voor een baan. En je zou op je LinkedIn profiel een link kunnen zetten naar je blog?

  1. Sinds ik na 11 jaar welbewust mijn LinkedIn account heb gesloten, reageert iedereen alsof hij/zij dat niet hoort en krijg ik voortdurend ongevraagd tips over wat ik allemaal met LinkedIn kan doen. Vreemd, dit geeft te denken.
   Ik ben al jaren klaar met LinkedIn en met alle andere systemen waarbij je jezelf in hokjes moet proppen. Dit geldt wat mij betreft ook voor werkgevers die niet buiten hokjes kunnen denken. 😉

   1. Beide. Doordat bekenden reageren, zien ook onbekenden mijn blog voorbij komen. Daar zijn al leuke gesprekken en tips uit voortgekomen. En een aantal vaste volgers.

   2. Dan bedoel je dat onbekenden jouw blog via andere sociale media voorbij zien komen?
    Ik heb welbewust alle sociale media afgezworen, behalve WordPress en een buurtapp.

   3. Ik deel meestal via een facebook pagina (56 volgers) of twitter (veel minder volgers) en soms via lInked In. Ik blog al een jaar of 8 en ken lang niet al mijn volgers persoonlijk. Meer niet dan wel.

   4. Dat delen scheelt vast. Ik zag ook dat je een duidelijke tekst over werk zoeken op je blog hebt opgenomen. Dat zal ook helpen. Mijn aanpak is meer gericht op face-to-face netwerken via mijn warme contacten en pas daarna verwijzen naar internet. Zelf ben ik afgeknapt op LinkedIn, maar ik wil best aannemen dat het voor anderen goed kan werken.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.