Naar de sportschool

Het jaar is net begonnen en er wordt een interessante activiteit aangekondigd. Zo’n sportactiviteit waarvan je denkt: ‘Dat zou ik nu eindelijk eens moeten proberen.’ Vol goede moed geef je je op en daarna vergeet je het weer. Totdat je een bladzijde in je agenda omslaat en ineens de betreffende datum ziet. ‘S**t,’ denk je dan, ‘heb ik mij dáár voor aangemeld? In een spòrtschool …? Ik? Dat kan niet waar zijn!’ Maar het is echt zo.

Wat een ellende. Ik heb er gewoon slecht van geslapen. Wie meldt zich nu aan voor een fitheidstest op zondagochtend? Het moet gezegd: bij aanmelding leek het best aanlokkelijk. Vanuit de gemeente wordt dit speciaal voor 50-plussers georganiseerd. Wel was een minpuntje dat die test zou plaatsvinden in een sportcomplex in een ander dorp. Maar dat is met twee buslijnen bereikbaar, dus dat mocht geen bezwaar zijn.

Zoiets is dan wel buiten mezelf gerekend, want ik maak elke sportactiviteit vanzelf ingewikkeld. In de bevestigingsbrief staat namelijk dat ze soepele kleding aanbevelen. En je mag de sporthal alleen met schone schoenen betreden. Die moeten bovendien lichte zolen hebben. Kijk, dat is een probleem. Want ik heb wel vijf paar wandelschoenen voor alle weersomstandigheden en ondergronden. Maar de vloer van een sportzaal zit daar niet bij. En ik hou van zwart, hè. Enkel mijn crèmekleurige ballerina’s kunnen er enigszins mee door. Alleen zijn die bedoeld voor stadswandelingen.

Dan de kleding. Als je zo van de voordeur hop in je auto stapt, kan je gerust je badpak aantrekken. Handdoekje omslaan en klaar. Maar ik moet met openbaar vervoer. En de enige bus die op het juiste moment daar bij de sporthal aankomt, stopt aan de andere kant van ons dorp. De halte is wel een kilometer lopen. Daar worden schoenen vuil van.

Even terug naar de kleding. Ik laat mijn spullen niet graag onbewaakt achter. Dus waar stop je je smartphone? (Nodig voor de route en de bustijden.) Waar laat je je huissleutel? Is het beter om portemonnee en pasjes etui thuis te laten? (Dan wel het pasje voor openbaar vervoer meenemen.) Zouden er kluisjes zijn? Zo ja, gaat daar een euro in? (In dat geval muntgeld meenemen, en wat papiergeld voor de zekerheid.) Of krijg je het sleuteltje zo mee? (Nogmaals: waar laat je dat?) Ik wil graag iets aantrekken met zakken waar sleutels in passen. Alleen hebben mijn leggings geen zakken, terwijl leggings in alle opzichten ideaal zijn.

Et cetera.

En wat denk je van de weersverwachting? Dat is ook een complicerende factor. Want ’s nachts in bed kan ik het gekletter al horen. Er wordt zeer veel regen en wind voorspeld. Voordat ik straks de bushalte bereik, ben ik al verwaaid en doorweekt. Zo wil je toch niet verschijnen?

Nou ja, ik ben dus geweest. Het was best aardig. Op een gegeven moment zat ik met een rijtje vijftigers op een bankje herinneringen op te halen aan de gymlessen uit onze jeugd. ‘Apenkooien’ was het sleutelwoord. Dat vonden we allemaal leuk.

Mijn aversie tegen sportscholen is direct herleidbaar naar de middelbare-schooltijd. Die periode waarin je als de dood bent dat je afwijkt. Afwijkt waarvan, weet ik niet. Het gemiddelde of zo? Ik heb geen idee hoe dat gemiddelde er uit ziet.

Daarom kon het mij vandaag weinig schelen. En plein public ben ik in mijn legging en korte rokje helemaal vanaf de halte aan de andere kant van het dorp terug naar huis gewandeld. Geen mens dat onderweg raar naar mijn benen keek. Ze zien er toch wel normaal uit, geloof ik.

13 gedachtes over “Naar de sportschool

 1. Ik herken je verhaal. Inclusief het idee dat iedereen altijd alles ziet, terwijl iedereen tegenwoordig veel te druk bezig is met zichzelf en de vraag wat zullen al die andere iedereens wel niet denken… 😉 Is iedereen er nog?

 2. Ellie Schmitz

  Zo herkenbaar!! Ik neem het mij ook steeds voor, maar er komt niets van terecht, naar een sportschool gaan, moet er niet aan dénken. En toch, nu ik je verhaal lees denk ik ‘waarom niet’, het zou goed zijn voor mijn chronisch zieke lijf, een beetje oefeningen doen en fietsen is niet genoeg. Heb nu wel door jouw stukje genoeg om over na te denken 😊

  1. Ja, dat denken is wel leuk en aardig, maar nu die daden nog, hè.
   Deze fitheidstest was een leuke ervaring die stimulerend werkt om mij aan te melden voor proeflessen e.d. bij clubs in de buurt. Ik zie dat ook als onderdeel van mijn inburgering hier.

 3. Wel wel wel. Ik dacht dat ik me soms al eens zorgen maak over de goede voorbereiding bij een bezoek aan een plaats waar ik nog niet was. Ik las dus dingen waar ik niet aan zou denken. 🙂
  Blij dat het goed afliep allemaal.
  Maar ik snap best wel je “Mijn aversie tegen sportscholen is direct herleidbaar naar de middelbare-schooltijd. Die periode waarin je als de dood bent dat je afwijkt. Afwijkt waarvan, weet ik niet. Het gemiddelde of zo? Ik heb geen idee hoe dat gemiddelde er uit ziet.” Het is dat ik graag voetbal want anders had ik nooit van de twee uren per week “lichamelijke opvoeding” genoten. Ik lees even bij wikipedia wat überhaupt de leerdoelen kunnen zijn van dergelijke lessen: motorische leerdoelen / sociale en emotionele leerdoelen / cognitieve leerdoelen. Ik verifieer dat even bij de leerplannen van het GO in Vlaanderen. Domein 1 : ontwikkelen van het zelfconcept en sociaal functioneren. Doel 2 : ontwikkelen gezonde en veilige levensstijl. Domein 3 : ontwikkelen motorische competenties.
  Wel wel wel. Mooi.

  1. Een goede voorbereiding is het halve werk, hoewel mensen die zich niet druk maken als er iets misgaat minder voorbereiding nodig hebben.
   Leuk dat je de leerdoelen hebt opgezocht van lichamelijke opvoeding. Dan ben je als voetbalspeler zeker mooi bezig. Er horen meer voordelen bij dan ik had kunnen bedenken. 😉

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.