TV5 wordt node gemist, KPN

Terwijl half Nederland vorig jaar zomer in Frankrijk zat, heeft KPN slinks TV5 geschrapt. Het is barbaars. TV5 Monde is een Franstalige zender met Nederlandse ondertiteling. Zo’n zender uit een ander taalgebied zorgt voor een verfrissende variatie in het aanbod. Want de bijbehorende cultuur krijg je er vanzelf bij. Van mij mag de EU uitwisseling van dergelijke zenders stimuleren, want meer inzicht in elkaars cultuur kan volken verbroederen.

TV5 is een kwaliteitszender waaraan ik al sinds 2002 verknocht ben. Dat jaar bracht ik een winter door in Montpellier en keek ik dagelijks naar TV5 op tv. Het was een goede aanvulling op de Franse taalles die ik daar volgde. Wat was ik blij toen deze zender ook thuis eindelijk in het tv-pakket verscheen.

TV5 biedt onder andere nieuws, films en documentaires. Die komen uit het hele Franse-taalgebied. En dat is groot. Op vrijwel elk continent zijn er Franstalige landen. Deze zender zorgt voor diversiteit qua programmering en tempert de Angelsaksische overmacht op de Nederlandse tv. Bovendien roept TV5 vaak zoete vakantieherinneringen op die aan de jaren zeventig doen terugdenken.

Voor mij voelt het alsof ze een navelstreng hebben doorgeknipt, daar bij KPN. Via TV5 liepen er lijntjes naar mijn geboortegronden, soortement van. Naar Noord-Franse voorouders en naar de Belgische Walen in mijn stamboom.

Vooral het filmaanbod kon ik waarderen. Neem nu de film van deze avond: Mobile Home van François Pirot, over twee Belgisch Waalse twintigers die de wijde wereld intrekken. Althans, dat is de bedoeling. Het wordt een reis die maar geen reis wil worden. Een droef-amusante vertelling over geklungel in het leven, gebaseerd op echte gebeurtenissen. Dat geklungel is toch herkenbaar.

25 gedachtes over “TV5 wordt node gemist, KPN

  1. Dat weet ik, maar Ziggo komt mijn huis niet meer in sinds ik eens letterlijk drie kwartier bij de helpdesk in de wacht heb gestaan en er (volgens krantenberichten achteraf) helemaal niemand aanwezig bleek te zijn.

 1. Oh wat balen! Genoeg om van aanbieder te veranderen? (Een ander dan Ziggo, begrijp ik) Wat je zegt: het is zo fijn om wat tegenwicht tegen het Angelsaksische geweld te hebben. Het Deens hier verengelst ook helemaal. Ja, wat niet eigenlijk?

  1. Met een alles-in-1-pakket maak je minder snel een overstap en ik ben gehecht aan mijn e-mailadres.
   De invloed van het Engels en het Angelsaksische denken komt door de globalisering nu helemaal in een stroomversnelling. Toch kende het Deens al langer Engelse woorden, meen ik, (of andersom).

 2. Dus je Franse taalvaardigheid neemt nu af? KPN heb ik ook, die hebben mij eens drie weken onnodig zonder internet laten zitten. KPN sluit je af, heette dat logje. Maar Ziggo vind ik geen alternatief. Net als TDK en ABN Amro. 😉

  1. Ja, mijn Franse woordenschat holt achteruit. Verder zijn de grote providers vermoedelijk een pot nat als het op klantenservice aankomt. Ofwel het is beleid, ofwel het ligt aan de medewerkers die je treft. (Da’s ook al zo’n spelletje Russische roulette.)
   TDK van de cassettebandjes?

   1. Jemig, nu verg je wel erg veel van mijn denkvermogen, hoor. Dit klinkt bijna wiskundig. Kun je een hint geven in welke richting ik het moet zoeken, of doel je op bijna onbereikbaarheid van de klantenservice?

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.