Wanneer is een foto kunst?

Wat is nu eigenlijk kunst? Als ik in Italië ben, vind ik bijna alles mooi. Goudbrokaat en zijdefluweel: ze houden van hetzelfde materiaal. Dan Nederland. Hier houden mensen van Piet Hein Eek, moderne kunst en industrieel. Alleen denk ik daarbij: ‘Mwah, kweenie. Is dát nou kunst? Is dit nou mooi? ’t is zo simpel en zo rechtlijnig allemaal. En vooral zo káál.’

Vandaar die twijfel. Neem bovenstaande foto van beukenblaadjes. Is dit elegant? Of valt dit in de kitsch categorie van zo’n orchideeëntak op de vensterbank van een Chin.-Ind. Restaurant?

Dan de foto hieronder met enkele blaadjes in het ijs. Beeldt je eens in dat het een close-up is van een schilderij. Een steeltje en een puntje piepen speels boven het gladde oppervlak uit. Rembrandt zou dat steeltje met één kunstige dikke streep precies zo hebben gemaakt. En mind you, hij en ik zijn allebei van geboorte Leids. Dan moet dit wel kunst zijn, toch?

11 gedachtes over “Wanneer is een foto kunst?

 1. Meningen verschillen volgens mij, soms zie ik ik in gallerijen of dergelijke zogenaamde kunstwerken hangen en denk ik bij mezelf “vind men dat mooi?”.
  Kust is volgens mij niet gerelateerd met “mooi” vinden maar met iets wat niet vanzelfsprekend is te maken volgens mij.
  Sommige kunst is soms veruit beschamend en dan heb ik het over zaken bv die palen die vol ham hingen of wat het ook was…
  Kunst heeft zovele kanten en facetten en vaak kunnen we er met ons verstand niet bij en weten we niet meteen wat in welk vakje te steken..
  Kortom, iets mooi vinden hangt af van persoon tot persoon maar wanneer we over kunst praten dan kunnen we hier eindeloos over nadenken maar we zullen er waarschijnlijk niet uit geraken 😁
  Leuke blog trouwens, doe zo verder 👍
  Groeten

  1. Dank voor het compliment. Verder volg ik je redenatie. Mooi en kunst zijn twee aparte zaken waar we verschillend over denken en onze eigen mening over mogen hebben. Dat voorbeeld van die plakjes ham kende ik nog niet. (Ligt vast aan de beperkte berichtgeving in NL over zaken die voorbij de landsgrens gebeuren.) Zoiets beschouw ik meer als een excentrieke manier om aandacht te vragen voor een maatschappelijk vraagstuk dan als kunst. Maar ook daar zullen de meningen over uiteenlopen. 😉

 2. Ellie Schmitz

  Een ieder voelt haar/zijn eigen gevoel bij het zien van iets. Niet alleen in musea of in een galerie, maar overal. In alle landen, in de natuur, in kerken of gebouwen en jijzelf bepaalt of het mooi is of kunst is. Dat telt, niet wat ons wordt ‘aangeprezen’.

  1. Ah, deze tekst kan alleen maar komen van iemand die zelf kunst maakt!
   Ik leen hier graag even de tekst in jouw logje van vanmorgen:
   ‘How to be an artist. Make some art. > Does it look terrible? > Yes / No > You are an artist. > Make more art.’
   😉

   1. Ellie Schmitz

    Mijn woorden uit mijn hart, jouw woorden maken samen een mooie reactie daarop, dank! En leen die woorden 👏 kan je zelfs de foto toesturen als je dat wilt!

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.