Ideale beroepen voor introverte mensen

Ongeveer één op de drie mensen is introvert. Introverte mensen zijn bedachtzaam en hebben weinig behoefte aan prikkels. Ze werken graag zelfstandig en hechten waarde aan diepgang. Ook kunnen ze goed vragen stellen en luisteren, focussen op inhoud en afwegingen maken. Ze zijn integer, kritisch en opmerkzaam. Een feit is dat groepsactiviteiten en kantoortuinen hun energie opslokken; daarvan worden ze hondsmoe. Toch zijn relaties en vriendschappen erg belangrijk voor hen. Welke beroepen zijn dan geschikt voor introverte mensen?

Hier kijken recruiters naar
Welk beroep bij jou past is een belangrijke vraag, want recruiters letten bij sollicitanten op vijf persoonlijkheidskenmerken. Voor je eigen welbevinden adviseer ik om dat zelf ook te doen. Extraversie versus introversie betreft het eerste persoonlijkheidskenmerk. Zelf ben ik een mengvorm van introvert met extraverte trekjes. De andere vier kenmerken zijn: servicegerichtheid, zorgvuldigheid, emotionele stabiliteit en openheid voor nieuwe ervaringen.

Waar jij tot je recht komt
Extraverte mensen werken graag intensief (samen) met anderen. Zij zijn competitief en laten zich gelden. In de huidige tijd wordt hun gedrag door werkgevers toegejuicht. Ben je overwegend introvert, zoek dan werk waarin je eigenschappen beter tot hun recht komen. Op internet staan lijstjes met aanbevolen beroepen voor introverte types. Of ze echt bij je passen, hangt onder meer af van je denkniveau en je overige persoonlijkheidskenmerken.

Aanbevolen beroepen
Deze beroepen (of functies van vergelijkbare aard) worden voor introverte mensen aanbevolen: softwareontwikkelaar, rechter, accountant, financieel adviseur, administratief medewerker, laborant, analist, onderzoeker, grafisch vormgever, vertaler, hulpmiddelenadviseur, psycholoog, assemblagemedewerker, monteur, operator, installateur, elektricien en veel andere technische beroepen, ambachtslieden, vrachtwagenchauffeur.

Kansrijke beroepen
Da’s leuk om te weten natuurlijk, maar bieden deze beroepen ook een redelijke tot uitstekende baangarantie? Het UWV publiceert regelmatig overzichten van kansrijke beroepen, zoals in dit rapport van najaar 2018 (pdf download). Er is zeker overlap met interessante beroepen voor introverte mensen. Ik zoek nog naar een goede match (planner?, onderzoek & gegevensbeheer? of toch een luisterend oor bieden als gezelschapsdame?). Maar wellicht kan jij al wat met de lijst.

Vraag en aanbod
Het is logisch dat een economie is gebaseerd op de vraag naar producten en de behoefte aan diensten. Al wil iedereen schrijver of fotograaf worden; er zit een limiet aan de hoeveelheid boeken en foto’s die anderen zullen kopen. En helaas zijn zeer veel ambachtelijke beroepen en administratieve functies verdwenen. Daarin voelden introverte mensen zich juist prima thuis. Ik ken genoeg werkzoekenden die alleen hebben gekeken naar wat bij hen past, terwijl er voor hun beroep weinig betaald werk is. Je komt dus niet om het principe van vraag en aanbod heen.

Wat doen werkgevers voor introverte werknemers?
Wel mogen we vragen wat werkgevers eigenlijk doen om introverte mensen volledig tot hun recht te laten komen. Vermijden ze bijvoorbeeld overbodige prikkels. Want neem nu die kantoortuinen; die zijn toch gewoon rampzálig? Vertel mij niet dat iemand daarin efficiënt kan werken; je wordt er constant uit je concentratie gehaald. En dan al dat e-mailverkeer. Hoeveel onzin zit daar wel niet tussen? Trouwens, al die vergaderingen. Gaan die nog ergens over of dienen ze vooral degenen die zichzelf willen horen? (Lees: het extraverte deel van de wereldbevolking.)

En wat te denken van callcenterwerk in ploegendienst tot 23:00 uur? Schei uit. Als mensen iets willen vragen of bestellen, doen ze dat maar tussen 08:00 en 18:00 uur. Dat deden we vroeger toch ook? En als klanten zeggen dat ze in die periode moeten werken, zou ik zeggen: neem lekker een parttime baan. Kan je tussen het werk door heerlijk bijkomen en je eigen ding doen. Oeps, pijnlijk onderwerp. Want ik leur al jaren om flexibiliteit bij werkgevers. Nog steeds betreft 80% van alle vacatures een fulltime baan.

Kortom: het kan een flinke zoektocht worden om een passend beroep te vinden, maar zit je eenmaal goed, dan hou je het vol tot je pensioen.

10 gedachtes over “Ideale beroepen voor introverte mensen

 1. Blewbird

  Ik ondersteun je pleidooi voor de rechten van de introverte medemens volledig. Ik ben zeker ook ‘i’, maar ik voel mij meestal ook thuis in een extraverte omgeving. Een kantoortuin (met ‘vluchtplekken’ / stiltezones) vind ik fijn en vergaderen duurt voor mij niet langer dan het behandelen van de agenda.

  1. Een beroep waar ik aan denk is informatiebeheerder. Dat werk heb ik in verschillende vormen als onderdeel van andere beroepen gedaan (o.a. bij projectadministratie met spreadsheets en projectmanagementsystemen). Informatiebeheer is weer een schakel binnen het meer overkoepelende werk van een informatiearchitect. Ook daar heb ik mee samengewerkt voor een groot IT-project. Voor informatiebeheer zou ik wel nog een opleiding moeten volgen, en ik vraag mij af hoe het zit met parttime (!) werkmogelijkheden. Heb jij daarvan enig idee?

   1. Oei, daar ben ik best overvraagd. Zelf werk ik trouwens ook niet fulltime, zodat ik meer tijd heb voor mijn kinderen. Bij de overheid en nutsbedrijven (zoals netbeheerder, drinkwaterbedrijven) is men doorgaans flexibeler als het gaat om parttime werk dan in de commerciële sector.

 2. Ik ben grafisch vormgever en dat past inderdaad goed bij een introvert figuur als ik. En dan werk ik ook nog vier van de vijf werkdagen alleen, als zzp-er. Ik moet wel zeggen dat ik niet super-introvert ben maar net als jij ook extraverte trekjes heb. Maar werken doe ik het liefst alleen.

  1. Ja, als je alleen werkt, kan je je goed concentreren en een poos helemaal in je werk opgaan. Grafisch vormgever lijkt mij een mooi beroep. Ik heb jarenlang de opmaak van studiemateriaal verzorgd en vond dat toen leuk werk. Het moest wel volgens een vrij eenvoudig en vast stramien. Echt ontwerpen was er niet bij, maar zo creatief ben ik nu ook weer niet. Teken jij wel afbeeldingen, letters en dergelijke?

   1. Nee, ik ben niet zo goed in tekenen, wat misschien wel vreemd is voor een vormgever. Maar ik zit meer aan de opmaakkant, het samenvoegen van teksten en beelden. Daar is ook meer werk in dan in het bedenken van logo’s e.d. en ondanks dat creativiteit dan niet zo’n grote rol speelt is het leuk werk. En vaak steekt het ook heel nauw, dan heb ik iets op mijn beeldscherm ingezoomd wat in werkelijkheid maar vijf millimeter groot is 😉 Alles uitlijnen en zorgen dat het een mooi geheel wordt.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.