Introverte mensen geven energie

Introverte mensen geven hun energie in contacten met anderen, terwijl extraverte mensen juist energie krijgen van contact met anderen.*
Echte aandacht is een bron van energie. Aandacht is een schaars goed en goud waard. Van aandacht schenken zou ik mijn betaalde werk moeten maken. Maar aan wie en in welke vorm? Als gezelschapsdame voor conversaties of zo? Dan denk ik toch aan een doelgroep met bijzondere kennis of inspirerende gedachten, waar nog wat van te leren valt. Een dienst die mij energie kost, mag wel boeiend zijn ook.

Anderzijds is meedoen een ideaal van extraverte mensen. Ze passen groepsdruk toe. Extraverte mensen vinden soms van introverte mensen dat zij zich onaangepast gedragen. Precies dit is mij eens voor de voeten geworpen door een psychologe. Het gebeurde in 2006 tijdens een groepsvakantie in Vietnam. Op een steile helling liep ik iets vlotter dan de rest naar beneden, want afdalen kan je het beste in je eigen tempo doen. Om de zoveel meter wachtte ik op de anderen. De afstand tussen ons was steeds hooguit tien meter. Plotseling haalde mevrouw mij in. Ze siste mij toe dat ik mij zo sociaal onaangepast gedroeg.

Oh, ik begreep haar eigen actie maar al te goed. Dit ging niet om mijn wandeltempo. Het ging erom dat ik haar energie had kunnen geven, door haar mijn onverdeelde aandacht te schenken. Alleen had ik daar geen zin in. Ik vond haar namelijk nogal een bazig type. En ik stond haar in de weg. Want mijn aandacht ging uit naar een andere reisgenoot in het gezelschap. Sindsdien is die derde persoon een van mijn beste vriendinnen. Als mevrouw de psychologe zich wat normaler had gedragen, had dat ook haar vriendin kunnen worden.

Stone Roses – I wanna be adored.

* (De hier vrij weergegeven cursieve teksten komen uit een artikel over introversie in Libelle nr 45, 2017, geschreven door Liesbeth Smit, auteur van het boek Ik moet nog even kijken of ik kan.)

12 gedachtes over “Introverte mensen geven energie

 1. Marry

  Het is maar de vraag wie zich aan wie moet aanpassen. Het is niet per se de massa die het goed(e) doet. Aanpassingsvermogen vind ik ook niet iets wat altijd goed is.
  Als introvert koester ik mijn afwijkingen. 😉

  1. Precies. In het artikel staat ook dat sociale media extravert gedrag aanmoedigen, maar of dat nu zo’n vooruitgang is …
   En mensen met ‘afwijkingen’ kunnen heel interessant zijn.
   Aanpassen kan best in bepaalde omstandigheden, zolang je niet over je eigen grenzen heen hoeft te gaan.

 2. Haha, ik zie het gebeuren, in zo’n groep… de dynamiek. Er zit er altijd wel zo één tussen die, als je niet oppast, alles overheerst en bepaalt. Ik heb dat eens tijdens een fietsvakantie in Kenya meegemaakt. Bbrrr. Toen had ik nog niet het labeltje ‘introvert’ op mezelf geplakt. Sinds ik hier meer over weet, ben ik net als Marry zo blij met mijn afwijkingen. Ha!

  1. Je maakt zeker wat mee in reisgezelschappen en minimaal één dominant type zit er meestal wel bij. In dit geval was het een reis van drie weken onder soms primitieve omstandigheden. Dan komt de ware aard snel bovendrijven.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.