Een alternatieve kijk op homoseksualiteit

Nashville, here we come, voor de brandstapel of voor de rozen.

‘Biologen weten al decennia dat zaadcellen geen actieve, heldhaftige zwemkampioenen zijn, maar eerder halfsneue spartelaars met in hun midden wat mazzelaars. En de eicel ligt niet passief te wachten; ze lokt en leidt de zaadjes met chemische signalen en vloeistofstromen. Er zijn zelfs aanwijzingen dat ze kiest welk zaadje haar mag bevruchten. Een eitje is geen trofee voor de stoerste zaadcel; ze is een zakenpartner, en misschien zelfs wel de baas.’

Deze woorden, vooral die over de baas na de komma, zijn van Asha ten Broeke, wetenschapsjournalist voor de Volkskrant in haar column van 11 januari 2019. Laten we het nu eens hebben over die Nashville-verklaring.

Bij twijfel baseer ik mijn visie graag op de wetenschap. Weg met alle onzin; op zoek naar de kern. De ‘waarheid’ zo je wil. Wel vooropgesteld: ik was ff bezig met andere zaken en had geen tijd om die verklaring te lezen. Maar dat maakt niets uit, toch? Homoseksualiteit is een vrouwelijk woord met als betekenis: ‘seksuele gerichtheid op personen van hetzelfde geslacht’ (dus toch mannen en vrouwen, maar dan per soort).

Mijn stelling is als volgt: we weten nog niet goed waar homoseksualiteit vandaan komt.

Dit kan ik onderbouwen. Als bronnen gebruik ik mijn eigen referentiekader, zoals daar zijn: ouders en andere familieleden, vrienden, buren en collega’s. Verder heb ik weleens wat gelezen en toevallig ook nog iets met gender-studies gedaan. Dat laatste in het kader van man/vrouw-verhoudingen in de Arabische wereld en Afrika. Gewoon wat literatuur door gevlooid en ‘in het veld’ mijn ogen en oren open gehouden. Meer was het eigenlijk niet. O wacht, toch wel. Ik vergeet een onderzoekje naar vormen van polygamie wereldwijd. Interessant onderwerp, trouwens.

Een van mijn vroegere collega’s is een lesbische vrouw. Dat vernam ik pas vijftien jaar na vertrek bij onze werkgever, hoewel we steeds contact hadden gehouden. Ook zijzelf had het pas net ontdekt. Op het moment dat zij het vertelde, vielen ineens alle puzzelstukjes samen.

Want deze vrouw was voor mij een raadsel. Of liever, ik begreep maar niet waarom zij geen vriend had. Ze is sportief, zeer sympathiek, intelligent, leuk om te zien en bovendien heeft ze humor. Daar moeten mannen toch als vliegen op afkomen?

Ze is ook gevoelig en heeft mededogen. Zij ziet mensen voor wie ze zijn, beter dan menigeen. We leerden elkaar kennen toen we allebei in onze reisfase zaten. Met vrienden had ze in een oud barrel maandenlang door de VS gereisd. En voor haar afstudeerscriptie deed ze daar onderzoek naar een bekende regisseur. Op kantoor werkten wij intensief samen en dat ging prima.

Toch er was ook een intens duistere kant aan haar. Iets waar ze zelden, en dan nog slechts vaag, iets over liet doorschemeren. Pas veel later kwam het ogenschijnlijk en passant ter sprake. Zo van ‘Oh dat wist je toch wel, dat ene, met die buurman.’ Dat ene was jarenlang kindermisbruik in haar jeugd, door de buurman.

Ik kan mij voorstellen dat je het dan voorlopig even hebt gehad met mannen. En ja, seks met mannen werd een probleem voor haar, later, toen ze er wel de leeftijd voor had. Op een gegeven moment kreeg zij een vriend die veel van haar hield, en zij ook van hem. Maar meer dan platonisch werd het niet. Het ging gewoon niet, ze schoot finaal in een kramp. Een intieme relatie opbouwen met een man was onmogelijk geworden voor haar. Na een poos samenwonen gingen ze weer uit elkaar.

Nog weer later vertelde ze dus dat ze lesbisch was en een vriendin had. En ik dacht: ‘Daar geloof ik niets van.’ En nog steeds heb ik hevige twijfels bij haar. Dat ze ook op vrouwen kan vallen: ja. Alleen dat ze uitsluitend lesbisch is, kan ik zeer moeilijk aannemen. Het is een verschrikkelijk cliché idee, maar ik geloof oprecht dat dit anders was gelopen als ze in haar jeugd niet zo erg de verkeerde was tegengekomen.

Ik geloof niet dat zij lesbisch is geboren, maar dat zij lesbisch is geworden. Namelijk door een traumatische ervaring waar ze nooit meer overheen is gekomen. En dan toch, neem nu die wetenschap van dat eitje en die zaadcellen. Wat weten we inmiddels werkelijk over de chemische processen van aantrekkingskracht tussen mannen en vrouwen? Of tussen mannen en mannen? Of tussen vrouwen en vrouwen?

Uit het gekrakeel over die Nashville-verklaring maak ik op dat het een nogal conservatief Hill Billy-gedoe is. Heisa van een roedel achtergebleven white angry men and women. De laatste stuiptrekkingen, misschien, gevoed door angst voor de toekomst. Zogenaamd Christelijk tegenwicht voor de oprukkende Islam, wellicht. Of voor het gevaar uit China, want daar zijn ze ook bang voor. Wat mij betreft kunnen ze zich beter richten op hun eigen zonden, want er ligt vast nog wel wat onder het vloerkleed verborgen.

Jammer dat ze daar in country-minnend Nashville zo zelden luisteren naar Radiohead: I Might be Wrong.

17 gedachtes over “Een alternatieve kijk op homoseksualiteit

 1. Mooi nummer, kende het niet. Maar dat je het verstaat!

  Verder, mooie en oprechte kijk. Ik weet niet of het klopt. Geen idee hoe het allemaal zit. Maar wel geschreven vanuit de kern. Mijn reactie op dit onderwerp ging meer over de onmogelijkheid er een andere mening op na te houden op social media.

  1. Dat nummer van Radiohead kwam per toeval net voorbij terwijl ik met dit logje bezig was. Ik heb meestal YouTube op de achtergrond aanstaan en vond de titel heel toepasselijk. ‘I might be wrong’ slaat hier zowel op mijn eigen visie als op die van anderen.
   Ik heb met die collega slechts één representant van de groep er uit gelicht. Zij staat wat mij betreft niet model voor alle lesbiennes, maar wel voor een vermoedelijke subgroep. De kern zit in mijn vraag over wat we nu eigenlijk echt weten.
   En ja, dit onderwerp is glad ijs. Ik ben wel benieuwd naar die ‘andere mening’ overigens, en zal je niet door de internetkabel heen trekken als ik er anders over denk. 😉

   1. Die andere mening is niet mijn andere mening, het is de andere mening van de SGP. Dat schijnt niet te mogen, een andere mening te hebben. Dan wordt je verketterd op social media.

   2. Oh, dat is zeker waar. Zo heb ik de angry white men and women in het logje erbij gesleept, maar ik vind wel degelijk dat er ook naar hen moet worden geluisterd. Zo vreemd zijn hun angsten niet. De ellende is dat politici er voor eigen gewin regelmatig wel heel raar mee aan de haal gaan. Waardoor datgene waarvoor zij oorspronkelijk bang waren als een boemerang via hun eigen leiders terug komt.

 2. vlasje

  Vind je gedachtengang toch niet ideaal. Als deze vrouw met een lesbische of bi- inslag geboren was, had de nare buurmanervaring een extra weerzin tegen heterosex ook kunnen aanscherpen. Wie zegt dat ieder mens voorbestemd is voor heteroseksuele relaties?
  Ieder mens heeft iig recht op het ongestoord ontwikkelen van de eigen seksualiteit.

  1. Je laatste zin onderschrijf ik helemaal. Voor het overige ben ik het ook met je eens, al komt het misschien minder expliciet naar voren in het logje. Dit is geen uitgebreide studie geweest, het zijn wat losse gedachten met één persoon als niet maatgevend voorbeeld.
   Zoals we (de wetenschap) nog elke dag nieuwe zaken ontdekken, zo vraag ik mij af of alles al bekend is over seksuele voorkeuren. Alleen al daarom zouden aanhangers van het traditionele man-vrouwkoppel wat mij betreft niet zo snel moeten oordelen.

 3. Ellie Schmitz

  Gedachten zijn vrij…helaas voorkeur qua sexualiteit niet. Je stukje met aandacht gelezen, zet me aan tot nadenken, ook om eigen ervaringen in jeugd nog eens te overdenken en hoe het mij heeft gevormd. Muziek ook heel mooi.

  1. Hé, nog een nachtbraker. Hopelijk zijn het jeugdervaringen die je verder hebben gebracht. We maken allemaal van alles mee in die periode: goed en minder goed. Ik vind het fascinerend, maar in bepaalde gevallen ook tragisch, hoeveel invloed ervaringen kunnen hebben op ons leven.

   1. Ellie Schmitz

    Inderdaad, vooral ervaringen uit jonge jeugd- en tientertijd, maar bij het lezen van jouw post en bv het nieuws over #Nashville en #Metoo kom ik weer in de filosofische fase zal ik maar zeggen. Waarom mensen zijn en worden zoals zij zijn, te beginnen bij mezelf. Maar uiteindelijk brengen alle ervaringen je verder in het leven, waarbij leeftijd absoluut onbelangrijk is.

   2. Hoi Ellie, Wat leuk, want we inspireren elkaar over en weer! En zo’n filosofische fase is toch het hoogst haalbare. Je zal enkele van deze gedachten en je eerdere woorden gaan herkennen in het volgende logje. Ze hebben daardoor nu even een hoge verschijningsfrequentie. 😉

 4. Francien.

  Onze oudste zoon, inmiddels ook al weer 47 jaar, een volwassen man dus, is homo. Met dat feit kwam hij pas bij ons toen hij 20 jaar was. Hij had toen een relatie. En pas toen hij er mee voor de dag kwam, vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats. Van kind af aan een leuk, knap kind. Rustig. Intelligent. Geen puberteitsperikelen. Geen opspelingen van hormonen. Had meer vriendinnen dan vrienden, maar altijd vriendschappelijk.
  Als een kind bij je komt met die mededeling, moet je toch even slikken. Ik had diezelfde avond een vergadering en ik weet nog dat die hele vergadering langs me heen is gegaan. Zo zat ik in mijn gedachten. Na thuiskomst het mijn man verteld. En mijn zoon gezegd, geef ons een paar dagen om het te verwerken. Jij hebt een paar jaar voorsprong op ons.
  Dat weekend erna is hij thuisgekomen, hij studeerde toen nog in Nijmegen, vriend meegenomen. En alles was in orde. Daarna is het nooit een issue geweest.
  En dat Nashvilleverhaal? Daar halen wij onze schouders over op. Een achterhoedegevecht van zwaar christelijke lieden. Angst voor het onbekende.

  1. Francien, wat mooi dat het zo is gelopen en dat jullie zo goed met de geaardheid van jullie zoon zijn omgegaan. Ik heb eerder een homoseksueel paar als buren gehad en nu verderop een lesbisch stel met twee kinderen. Het zijn allemaal mensen die heel bewust over belangrijke levensvragen hebben nagedacht en pittige stappen hebben gezet. Mede daarom zijn het mensen met wie het prettig en inspirerend praten is.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.