Opgerakelde reisherinneringen

Fast Car – Tracy Chapman.

Doen we het niet allemaal? Andermans logjes lezen op zoek naar herkenning en vertrouwdheid. Sociale media halen soms het slechtste in ons naar boven. Maar het sociale zit hem volgens mij vooral in het delen. Het delen van verhalen, ervaringen, gevoelens, ideeën. Die je laten beseffen dat er meer mensen zijn met vergelijkbare vragen en belevenissen. En wanneer volgers moeite doen om zich in te leven, creëren sociale media verbindingen die even waardevol zijn als ontmoetingen met vrienden.

Vaak rakelen bloggers met hun anekdotes herinneringen bij mij op. Ik popel dan om te reageren: ‘Oh ja, dat herken ik. Want toen ik  … bla die bla die bla die bla.’ Gaap. Gisteren kwam het in de film Crazy, Stupid, Love nog voorbij. Hoe je mensen vooral niet en hoe je ze vooral wel moet benaderen. Want voordat je het weet, ga je aan iemand voorbij.

Vandaag verscheen er een logje over een reiservaring die zo totaal mijn ervaring was. Niet letterlijk. Het vond elders plaats, op een ander moment. Maar de kracht van dat logje schuilt in het oproepen van een scala aan herinneringen waarin ik mij exact hetzelfde heb gevoeld. Althans, dat vermoed ik. Je weet nooit helemaal zeker waarop een schrijver precies doelt, tenzij hij het expliciet verwoordt. En dan nog. Bij hem kan een ervaring evengoed andere associaties oproepen, met net even andere gevoelens.

Oudejaarsnacht 2018/2019 in een Duits Hanzestedenstadje verschilt van carnaval in 1988 aan een Griekse boulevard. Oudejaar lijkt evenmin op een regenachtige novemberavond in Carcassonne, Frankrijk. Of op die donkere namiddag in dat kleine Chinese eettentje, in een kille, troosteloos mistige Londense straat. Een refuge was het voor warmtezoekers uit tropische oorden.

En toch, en toch. Het gevóel dat dat tafeltje in het logje bij mij oproept. … Dat kleine eenpersoonstafeltje bij de ingang van het restaurant. En dan later op de avond, de andere gasten die daar allemaal samen zijn.

Om alsnog overvallen te worden door eenpersoonsgeluk naderhand.

Lees het logje Last minute vlucht van Mark Nankman.

7 gedachtes over “Opgerakelde reisherinneringen

  1. Mooi, die verbinding die je voelt bij mijn reisverslag. De verbinding werkt ook weer mijn kant op. Ik besef me eens te meer dat ik niet alleen ben met de mijn manier van voelen. Ben het roerend eens met je opvatting over sociale media. sharing = caring. Ik zeg ook wel eens: delen doet helen. Dank voor je link naar mijn blog 🙂

    1. Graag gedaan. Je hebt in het logje een sfeer en gemoedstoestand beschreven die ik na terugkomst van reizen (alleen, ongeorganiseerd en na een verbroken relatie) heb willen delen met vrienden en familie thuis, maar die zij moeilijk volledig konden vatten, omdat zij niet iets vergelijkbaars hebben gedaan/meegemaakt.

    1. Zeker, en dan is er nog verschil tussen herkenning van iets algemeens of herkenning van een ervaring waar voor de goede verstaander een wereld achter schuil gaat.
      Jouw opmerking over moeite hebben om anderen te volgen, roept bij mij allerlei vragen op. Onder andere over de keuzes die je maakt en het waarom daarachter. Alleen is dit niet de plaats om daarop door te gaan.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.