Een persoonlijke muziekcatalogus

De afgelopen veertig jaar veranderde er veel voor wie thuis naar favoriete muziek luistert. Na de platenspeler verschenen bandrecorders, cassettebandjes, cd’s, mp3-spelers, iPods en muziek streaming services. Een deel daarvan sloeg ik zelf over. Voorlopig ben ik geëindigd bij cd’s en YouTube. Met elke verandering rijst echter de vraag wat je aan moet met al die muziek op verouderde geluidsdragers.

Mijn platencollectie en bandrecorder gingen al eerder de deur uit. Steeds zette ik de beste nummers over op bandjes via het krakkemikkige microfoontje van mijn cassetterecorder. Maar elke volgende recorder en walkman had een iets andere snelheid. Vandaar dat het beluisteren van die bandjes een tenenkrommende ervaring wordt. Na schifting bewaar ik nog ruim 100 cassettebandjes met 90 minuten elk. Ik heb ze al jaren niet meer aangeraakt, terwijl er toch geweldige muziek op staat. Dus moet ik weer een keuze maken.

Het merendeel van de muziek bestaat uit radio-opnamen. Vaak zijn de artiesten en titels wel bekend. Maar er staan ook nummers tussen waarvan ik geen flauw idee heb van wie ze zijn. Dan schreef ik een zinnetje op waarvan ik dacht dat dat de titel was. Vooral wanneer dat telkens terugkwam in het refrein. En als ik de taal niet beheerste, maakte ik fonetische aantekeningen. Daarom vormen de Arabische en Afrikaanse liedjes een probleem.

Natuurlijk is er Shazam. Maar ik kom de gekste dingen tegen. Sowieso dj’s die overal doorheen ratelen. (Wat vindt die beroepsgroep zichzelf toch interessant.) Maar ook stukjes Franse les. Het bijzonderst is de oproep tot het gebed van de muezzin van de Kaäba in Mekka. Dat vond ik namelijk mooi klinken. Vermoedelijk is het een opname van voor 9/11. Je kan je toch nauwelijks voorstellen dat zoiets nu nog op een Nederlandse radiozender te horen is.

Inmiddels weten we allemaal hoe vergankelijk geluidsdragers zijn. Daarom grijp ik terug naar een beproefd ouderwets middel. In een ordinair Word-document verzamel ik chronologisch de namen van alle artiesten en bands die ik goed vind. Daarbij noteer ik de titels van hun beste nummers en plak ik de betreffende link naar YouTube. Van dat document maak ik periodiek een back-up.

Maar ja, nu nog die 100 cassettebandjes doorploegen. Je moet toch wat om de pareltjes er tussenuit te vissen.

Madonna – Ray Of Light.

 

8 gedachtes over “Een persoonlijke muziekcatalogus

  1. Wat een gestructureerde werkwijze, dat alleen al is een inspiratiebron 😉
    Ik heb nog een ‘ouderwetse’ mp3 speler met een catalogus erop aan compleet uiteenlopende muziekstijlen en nummers die ik goed vond tussen mijn 20e en 30e. Dat ding is bijna antiek en mag dus nooit kwijtraken! Want een back-up, nee nog niet gemaakt…Goed idee om dat wel te gaan doen dus. Grappig dat je ook woorden opschreef uit het refrein als je de titel niet wist, via Google zo menige song teruggevonden. Voor de inspiratie kijk ik ook vaak naar de jaarlijkse lijstjes bijvoorbeeld van Stubru. Leuk om daar verrassingen tegen te komen. Veel plezier met je muzikale project!

    1. Dat gestructureerde is wel een rode draad, ja. Maar jij brengt mij ook weer op een idee met Stubru. Ik ben benieuwd of je de nummers op je mp3 speler nog even goed vindt als vroeger. Gaandeweg verandert je smaak toch een beetje. Bepaalde nummers blijven altijd goed, maar sommigen horen meer bij een specifieke fase. Althans, dat merk ik bij het terugluisteren. En Google is zo handig!

  2. Ellie Schmitz

    Er is in de loop der jaren zoveel voorbijgekomen, steeds weer nieuwe en betere apparatuur, maar ik heb toch wel wat dingetjes opgeruimd. Nu nog cd’s, vinyl en afspeellijsten via Spotify met liedjes die ik ken. De laatste om mee te blèren tijdens het schilderen. Titels heb ik nooit kunnen onthouden. Wat heerlijk dat je er de rust en het het geduld voor hebt, tijd vrij te maken om alles te beluisteren.

    1. Al die verschillende systemen zijn wel herkenbaar, geloof ik. We hebben allemaal nog ergens een verzameling. Voor muziek neem ik graag de tijd en vooral december is daar traditioneel de maand voor. (Terugblik en dergelijke.) 😉

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.