YouTube als bron voor nieuwe muziek

Qua muziek leef ik momenteel in een vacuüm. Van jongs af aan leer je muziek kennen via familie en vrienden. Afhankelijk van hun voorkeuren kom je in aanraking met pop, jazz, rock of klassieke muziek. Hierbij is natuurlijk wel sprake van voorselectie. Verder hoorde ik in mijn jeugd de nieuwste platen op radiozenders en in het uitgaanscircuit. Nu ga ik nog zelden uit en luister ik steeds naar dezelfde zender. Zonder jonge huisgenoten mis ik de laatste ontwikkelingen op muziekgebied. Maar redding komt uit onverwachte hoek.

De krant mag een archaïsch medium zijn, er staan wel recensies in van nieuwe albums en concerten. Als die veelbelovend klinken, zoek ik naar de betreffende bands en artiesten op YouTube. Heb je daar eenmaal iets naar je zin gevonden, dan schotelt YouTube je een eindeloze stroom vergelijkbare platen voor. Ook van andere artiesten. Ik vind het ideaal.

Want zoals ik mijn smartphone heb gekocht vanwege de camera, zo heb ik mijn laptop gekozen vanwege de goede speakers. Ik heb al menig log geschreven met YouTube video’s op de achtergrond. Regelmatig komt er iets moois voorbij dat ik nog niet ken. Dan check ik even welke band het betreft. De afgelopen weken luisterde ik veel naar muziek van Radiohead op YouTube: Daydreaming, Nice Dream Lyrics, Pyramid songs en The Numbers, bijvoorbeeld. Allemaal gratis en voor niets.

Vandaag heb ik eindelijk eens wat teruggedaan. Ik ben naar de platenzaak gegaan en heb de cd A Moon Shaped Pool gekocht. Heel ouderwets. Veel leeftijdgenoten stonden daar trouwens cd-bakken door te spitten. Mannen vooral. Zij hebben kennelijk ook allemaal de boot gemist. Ach ja. A Moon Shaped Pool van Radiohead, dus. Een aanrader!

Waar luister jij graag naar?

14 gedachtes over “YouTube als bron voor nieuwe muziek

   1. Is daar allemaal te vinden! En dit is ook een leuke manier om nieuwe muziek te leren kennen (via je blog). Ik zit nu even naar Radiohead te luisteren. Ik heb wat gemist, geloof ik. Ik lees ergens het volgende (weet niet of het een songtekst is, of gewoon een reactie van iemand, maar vind ‘m wel mooi):
    ‘And in the end, the music you like, is potentially equal to the human you are’

   2. Ja, vreemd genoeg is Radiohead een band die lang onder de radar kon blijven. Ze bestaan al sinds 1985! Ik ken evenmin al hun platen; ze hebben ongetwijfeld een hele ontwikkeling doorgemaakt.
    De uitspraak die je citeert vind ik eveneens mooi en heel treffend. Muziek is zo’n wezenlijk onderdeel van het leven voor veel mensen. Een paar jaar geleden heb ik daarover een persoonlijke long read geschreven: De wonderlijke wereld van muziek.

   3. Mooi, je longread. Muziek doet veel met een mens, dat is zeker! Ik ben inmiddels wat dieper in Radiohead gedoken, fascinerend! Dank voor de tip…

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.