Slim bezig

Rondom de koffietafel zit Hollands welvaren. De meeste tafelgenoten hebben hard gewerkt en hun schaapjes op het droge. Hun kinderen kregen een goede opleiding en bezitten eveneens een koopwoning. Daar zit nog wel een hypotheek op. Het gaat allemaal prima. Al dringt het wereldwijde spel van vraag en aanbod sluipenderwijs hun leven binnen. Want als je slim bent, koop je je spullen op Alibaba voor een tiende van de normale prijs.

Gisteren kwam VPRO Tegenlicht met de klik- en kluseconomie op tv. Daarin laat Roland Duong zien hoe een online platform werkt. Stel, je bent tekstschrijver of websiteprogrammeur en Engels is jouw werktaal. Dan concurreer je met de hele wereld op zo’n platform. Ik heb dat ook even overwogen. Maar hoe wil je rondkomen van het bedrag waarvoor een Indiër zo’n klus uitvoert?

Ik hou mijn mond over de gevolgen van bestellen bij Alibaba. Over dergelijke onderwerpen hebben we het al vaker gehad. Veel mensen voelen zich bekocht als ze een ‘eerlijke’ prijs betalen. En de buurman doet het toch ook? Zelf sta ik bij een aankoop evengoed weleens in dubio.

Ik betwijfel daarom of de huidige vorm van democratie nog het antwoord biedt op vraagstukken over een gezamenlijke toekomst. Misschien hebben we een Commissie van Wijzen nodig en een mengvorm met een Sterke Man. Maar dan wel een m/v die zich wereldwijd inzet voor het algemeen belang.

4 gedachtes over “Slim bezig

 1. “Maar dan wel een m/v die zich wereldwijd inzet voor het algemeen belang”

  May heaven forbid that we ever put our trust in a “Strong Man” to determine what the “Common Good” for all of us should be!

  I, for one say: no, No, NO NOOOOO!!! Never. Not ever.

  And a commission of “Wise Men” is likely to be as bad!

  Let’s stick with democracy, for, as Churchill said, It’s the worst form of government – except for all the others!

  1. Relax. 😉
   I don’t think we should throw democracy overboard completely. And there should be firm rules for any leader to abide by, plus checks and balances. Like ‘do no harm’-principles. Yes, the hardest part would be to come to an agreement about these basic rules first.

   Right now several multinationals and online platforms have more (disruptive) power than some small countries. And powerful countries have a bigger say in global issues than The Netherlands, for instance. There is no true democracy, if you ask me. How should we deal with these situations?

   1. I don’t pretend to know what we should do, but I’m pretty sure about the things we should NOT do! And I don’t know how to limit the influence of multinationals and/or social media giants without making things worse than they already are …

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.