Stranden in Gelderland

De een houdt van zee, de ander houdt van bergen. Overal kunnen we ontspannen en nieuwe energie opdoen, zolang de omgeving maar bij ons past. Aan de kust kan je na een drukke periode lekker uitwaaien en je hoofd leegmaken. Zoek je juist een fysieke en mentale uitdaging, dan haal je je hart op bungelend boven een afgrond. Wat bij jou past, ontstaat misschien wel door het landschap waarin je opgroeit.

In mijn jeugd was de kust als vanzelfsprekend nabij. Je fietste er zo naartoe. Toch wees daar niets op in ons dorp. De omgeving bestond uit uitgestrekte groene weiden van melkveehouderijen. Maar de wind was er altijd. Als aanwijzing voor de nabijheid van een heel andere entiteit. Het weidse land en de open zee creëerden een behoefte aan vrij zicht. Ontstaat zo ook een behoefte aan transparantie en duidelijkheid?

Kustlijnen zijn als grenslijnen. Ze begrenzen niet altijd. Stranden vormen juist een overgangsgebied van vast naar vloeibaar, en andersom. Dat vloeibare heeft iets magisch. Je kan denken: ‘Hier in Nederland/België ben ik via de aardkorst verbonden met iemand in Griekenland.’ Maar er zit amper beweging in gesteente en het geleidt beroerd. Water, daarentegen, beweegt. Steek een teen in zee en je bent in direct contact met de kustlijnen van Zuid-Afrika, Vietnam, Canada, Oman, Australië en alle Polynesische eilanden.

Hier in Gelderland stellen de stranden op het eerste gezicht weinig voor. Je hebt van die plasjes op de Veluwe. Als er dan wat zand bij ligt, noemen ze dat meteen een strand. Maar door deze provincie heen lopen wel grote rivieren. De Maas en de Waal, de (Neder)Rijn en de IJssel. Daar liggen heel veel strandjes langs, kilometers achter elkaar. Vanaf het zand kan je zelfs je tenen in het water steken en het waait er nog ook. Sterker, in Gelderland ligt tussen rivierkribben iets, wat je nergens aan de Hollandse kust vindt. Namelijk vrij toegankelijke privé-stranden.

Ach wat. Laat de mensen in de Randstad maar denken dat ik diep in het bos ben gestrand. 😉

5 gedachtes over “Stranden in Gelderland

 1. Skistrand? Da’s een nieuwe voor mij. Ik ben altijd een rivierenmens geweest. Geboren en getogen aan de IJssel, diverse keren verhuisd en altijd ergens bij stromend water, tot mijn voorlaatste woonplaats aan de Waal. Go with the flow paste daarom wel bij mij. Nu kijk ik uit over fjord en oneindige zee, en heb ik moeite met het vinden van een nieuwe flow. De oneindigheid (aan mogelijkheden?) overweldigt soms. Mooie blog om over te mijmeren!

  1. Dat skistrand is voor mij ook nieuw. Misschien wordt een waterskistrand bedoeld?
   De oneindige zee heeft inderdaad geen ‘begrenzing’. Wellicht dat de komende winter voor meer beslotenheid en richting zorgt.

   1. Daar hoop ik op, en ga ik aan werken. En het zal inderdaad een waterskistrand zijn, al blijft het dan een rare benaming. Want skiën noch waterskiën doe je op een strand… :O

   2. Succes met het zoeken naar een flow. Soms is de zoektocht zelf al de moeite waard.
    Het zou mij niet verbazen als dat ‘skistrand’ plaatselijke humor is. Even verderop ligt een camping waar onder andere enkele Pipowagens staan …

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.