Over beïnvloeding en zwavelkoppen

Soms denk je dat je origineel bent en iets zelf bedenkt. Om vervolgens te ontdekken dat je daarmee niet de enige bent. Zo’n ervaring had ik na het logje De man van de rioolservice. Dit gaat onder meer over communicatie met een familiebedrijf. Aan de telefoon komt de zus, moeder, tante, echtgenote of vriendin van de rioolmeneer. Als uitsmijter herhaal ik dit riedeltje in de slotzin nog een keer. Prompt lees ik kort daarna een column van Eva Hoeke waarin zij exact datzelfde trucje uithaalt. Hoe kan dit?

We zijn vast beïnvloed door auteurs die iets vergelijkbaars hebben gedaan. Zo kunnen we ons ongemerkt ideeën van anderen toe-eigenen. Onlangs kwam een vriendin met een slim idee. Ik vond dit wel grappig, want zij laat zich zelden beïnvloeden. Terwijl ik ‘haar’ idee al twee weken geleden in een e-mail had voorgesteld. Aan haar.

Als vaste volger denk je hierboven wellicht iets nieuws te zien. Dit zijn volgroeide zwavelkoppen op een beukenstronk. Toch zijn precies deze paddenstoelen al eerder voorbij gekomen, in een andere vorm. Kijk maar eens naar de tweede foto in het Plog – Over zwammen gesproken.

6 gedachtes over “Over beïnvloeding en zwavelkoppen

 1. Ellie Schmitz

  Je moet maar denken dat jij een uitmuntend stukje hebt geschreven als anderen met jouw woorden aan de haal gaan. Maar zonder gekheid, het is natuurlijk niet leuk als je gekopieerd wordt of als iemand jouw ideeën gebruikt en doet alsof zij of hij het ei hebben uitgevonden,

  1. In dit geval schreven we onafhankelijk van elkaar iets vergelijkbaars en blijkbaar was het column-waardig. Dat is wel een compliment.
   Toch, als mensen bewust met andermans idee aan de haal gaan, is dat inderdaad minder leuk. Jaren geleden heb ik dat meegemaakt, maar mijn ‘revanche’ kwam met dit logje: Thinking out of the box
   . 😉

 2. Ellie Schmitz

  Zo herkenbaar wat je daar schreef. In je enthousiasme spuien en een ander gaat ermee aan de haal. Dus hier geen schildervriendin meer in het atelier…😉

  1. Na een paar van dergelijke ervaringen heb ik geleerd om over belangrijke ingevingen te zwijgen of beelden/teksten verborgen te houden tot het moment van publicatie. Data vastleggen en zorgen dat er getuigen aanwezig zijn, helpt ook. Kennelijk is dat soms nodig. Toch mooi dat bepaalde ‘creaties’ het stelen waard zijn. 😉

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.