‘Ja’ zeggen, maar ‘nee’ bedoelen

Tijdens de groepswandeling pak ik mijn smartphone om foto’s te nemen. Een vrouw naast me vraagt of ik ze op een website ga zetten. Zij heeft eens foto’s via sociale media gedeeld en zo komen we bij het onderwerp likes terecht. Op Facebook ziet zij van alles voorbijkomen. ‘Ik geef heel vaak likes, zelfs als ik een foto of bericht totaal niet waardeer.’ Dat verbaast mij zeer. ‘Waarom doe je dat eigenlijk?’, vraag ik haar. ‘Omdat ik die anderen dan wil supporten.

Misschien is haar handelswijze wel logisch als je familie en vrienden op Facebook volgt. Een like is dan een soort teken van leven. Zo van: ‘leuk dat jij er ook weer bent’. Meer niet. Maar evengoed is het tegenstrijdig. Wat zij doet, is in feite ‘ja’ zeggen, maar ‘nee’ bedoelen. Dat zou ik nou nooit doen onder een log.

Onder een log niet, nee, maar wel in het echt. Want in een gesprek kan mijn ‘ja’ een hele reeks verschillende betekenissen hebben, afhankelijk van de situatie en mijn intonatie. ‘Ja’ wil bijvoorbeeld zeggen:

 • Ik heb je gehoord, vertel verder.
 • Goh, is het echt?
 • Nee zeg, dat méén je niet!
 • Ik ben aan het nadenken.
 • Misschien. (Mogelijk of waarschijnlijk: ‘nee’.)
 • Het wordt wel erg langdradig. Schiet nou eens op met dat verhaal.
 • Ja, doei. (Vast en zeker: ‘nee’.)
 • Het zal wel. (Dus: ‘echt niet’.)
 • … [verveling]
 • Meid, wat erg voor je.
 • Schandalig!
 • Nee.
 • Wat denk je nu zelf? (‘Nee’ dus.)
 • En zo voort, en zo verder.

Misschien heb ik ook nog een typisch Leidse ‘ja’ in mijn repertoire, als die bestaat. Daar zal ik hier in gesprekken met echte Gelderlanders eens op letten.

Nu ik er goed over nadenk: al deze betekenissen gebruik ik voornamelijk in gesprekken met vrouwen. Bij mannen ben ik meteen al een stuk duidelijker, want anders snappen ze mijn ‘ja’ niet. Vreemd toch. Je moet ze ook alles uitleggen.

7 gedachtes over “‘Ja’ zeggen, maar ‘nee’ bedoelen

 1. Ik ging like klikken maar denk dat ik toch maar even aangeef dat ik het stukje leuk vond. En even stilstond bij je verduidelijkende ja voor mannen. Ik denk dat vrouwen de intonatie en dus de ja versie ook niet altijd duidelijk hebben hoor. Want tussen vrouwen onderling bestaan ook best veel misverstanden merk ik regelmatig nadat iemand “ja” zei.

  1. Dat laatste is waar. Communicatie valt ook niet mee. Naast intonatie, spelen nog lichaamstaal en intentie mee. Alleen een heel goede verstaander zal elke ‘ja’ volledig begrijpen. En veel mensen zeggen nu eenmaal niet graag ‘nee’.

 2. Leuk stukje! Ik ben een tijd gestopt met ‘liken’ op Facebook en gaf alleen maar commentaar. Als ik echt geen idee had wat ik onder een post moest zetten (waar ik eerder dan een like gaf als teken van ‘ik heb je gelezen’) reageerde ik dus ook niet. Zoals in het echte leven. Soms weet ik echt niet hoe ik op iemand moet reageren.

  1. Het is boeiend om te merken hoe verschillend mensen met die ‘like’-knop omgaan.
   Ik neem hem qua betekenis vrij letterlijk: waardering/steun/plezier uit ik met een ‘like’. Zelf vind ik het leuk om ‘like’jes te ontvangen, zolang ze gemeend zijn en geen automatisme.
   Je schrijft dat je soms niet weet hoe je op iemand moet reageren. Dat is herkenbaar. Bij twijfel reageer ik liever niet, want sommige mensen schrijven nogal cryptisch en dan is het de vraag of ik hun log eigenlijk wel begrijp. Of bedoel je andere situaties?

   1. Nee, ik bedoel inderdaad wat je zegt: soms snap ik de crux van een blog niet. En om dan te reageren met ‘wat wil je nou eigenlijk zeggen’ is dan soms wellicht te bot. En ik like soms een antwoord waarmee ik wil zeggen: gelezen, begrepen, niet omdat ik het antwoord leuk vindt… 😉

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.