Mijn grote liefdes

In de film Bridges of Madison County zegt de man van het liefdeskoppel tegen de vrouw zoiets als: ‘Our dreams never came true. But it was good that we had them.’ Gisteren had ik een ontmoeting met vriendin E. in Utrecht. Wij kennen elkaar al 18 jaar en delen een grote liefde. Na zoveel jaar is wel duidelijk dat het geen bevlieging is. In alle turbulentie en maatschappelijke veranderingen blijft deze bestendig. Dan is het echt.

Meestal begint zij erover met een terloopse opmerking. ‘Ik ben zo aan Dubai toe.’ Of: ‘Wanneer gaan we weer naar Istanbul?’ En anders vraagt ze wel naar mijn reisplannen. Nu ik al jaren af en aan zonder werk zit, weet ze dat ik voorlopig geen vakantie in het buitenland vier. Daarom vroeg ze gisteren of ik nog wel naar het Midden-Oosten terug wil.

Er zijn weinig zekerheden in het leven. Maar mijn gevoelens voor bepaalde gebieden zijn zeer stabiel: Polynesië, Australië, het Midden-Oosten en een vleug Afrika. Die blijven, wat er ook gebeurt.

Onlangs liep ik op een druilerige ochtend door een achterafstraatje van de Arnhemse binnenstad. Een Syriër had er een eetgelegenheid en door de deuropening klonk warme, gepassioneerde Oosterse muziek.

Naar Nederland heb ik nooit heimwee. Wel mis ik tijdens een lang verblijf elders vrienden en familie. En natuurlijk kan ik in een Afrikaanse chaos verlangen naar de ordelijkheid van ons landje. Heimwee, echt hartverscheurende heimwee, krijg ik pas wanneer ik een Arabische variant van een smartlap hoor. Bijvoorbeeld in een achterafstraatje in het centrum van Arnhem.

7 gedachtes over “Mijn grote liefdes

  1. Ik ben al jaren niet echt meer op vakantie geweest, maar heb wel het 1 en ander van de wereld gezien. Kenia was het meest indrukwekkende land. Vooral de wonderschone natuur aan de kust bij Diani Beach.

      1. Bijzonder dat je dan toch zo’n intens gevoel ervaart op een plek die je ogenschijnlijk alleen maar eens eerder heb bezocht. Mooi hoe dat ‘werkt’.

      2. Ja, vermoedelijk hebben we allemaal wel een of meer landen waar we ons echt thuis voelen. Ik kan er niet goed de vinger op leggen, maar waarschijnlijk heeft het met cultuur/leefstijl te maken.

  2. Ellie Schmitz

    In mijn leven ben ik nauwelijks nog op vakantie geweest, misschien voor veel mensen saai, maar het is zo gelopen. Ik houd wel van culturen en muziek uit andere delen van de wereld, ‘lezen erover en luisteren naar’ horen daarbij. Ik kan hier in Nederland enorm verlangen naar de zee, daar heb ik heimwee naar, dat verandert er bij mij nooit. Als ik een foto zie kan ik kramp in mijn lijf hebben, verlangen te gaan is dan groot. Over een paar weken kan ik eindelijk weer! Hoef maar te kijken, te luisteren, te zien, ik word op slag rustig.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.