NL is vol … bedrijven

Ineens is het bon ton om te roepen dat Nederland vol is. Dat doe ik al jaren, maar nu mag het kennelijk. Voor de toekomst van Nederland speelt meer dan alleen het bevolkingsvraagstuk. We moeten in samenhang daarmee ook kijken naar het bedrijfsleven. Welke ruimte nemen ondernemingen in en welke bijdrage leveren ze aan de samenleving? Denk bij ruimte aan ecologische voetafdruk, beslag op onroerend goed en infrastructuur. En wat hebben ze als ‘landgenoot’ en sociale partner de Nederlandse bevolking te bieden?

Eind mei schreef ik over de kolonisatie van Nederland. In dat log hekel ik grote internationale bedrijven die hier zogezegd als sprinkhanen landen, de boel kaal vreten en ons voor de kosten laten opdraaien. Daar zit geen mens op de wachten. Willen we echt een volledig open markt? Dan worden kleine, lokale ondernemers steeds meer verdrongen door grotere spelers. Zie de benadering van het almaar uitdijende Amazon.

Een ander vraagstuk. Hoe wenselijk zijn bedrijfstakken die continu personeel uit het buitenland moeten halen? Neem de fruittelers in de Betuwe en de glastuinbouw in het Westland. Daar werken tienduizenden arbeidsmigranten uit Oost-Europa. De producten worden naar de veiling gebracht en gedistribueerd. Dat vergt transport. Hoeveel chauffeurs zijn nog Nederlands?

Deze bedrijven leggen voor hun personeel een flink beslag op de zeer krappe woningmarkt en laten de files toenemen. Is het een idee om verplaatsing van arbeidsintensieve bedrijfstakken te stimuleren? In Polen zijn ze er vast blij mee. Ik vraag mij af of de winst en belastingafdracht van deze ondernemers opweegt tegen de druk op de publieke ruimte en middelen in Nederland. Wat is hun impact op de leefbaarheid van het land?

Ik zou graag een algehele herziening willen van de samenstelling van het bedrijfsleven. Plan voor de toekomst en niet voor de korte termijn. Stel als eis voor vestiging dat bedrijven investeren in opleiding van personeel en milieuvriendelijk werken. Rem de komst van nog meer distributiecentra en werk waarvoor geen lokaal personeel te krijgen is. Behoud voldoende ruimte voor natuur en recreatie. Focus meer op groei van een kenniseconomie dan op een fysieke industrie. En ban bedrijven die roofbouw op het land en de samenleving plegen.

3 gedachtes over “NL is vol … bedrijven

  1. Goed verhaal. En ik zou eraan toe willen voegen: Nederland is vol leegstaande bedrijfsgebouwen… ik snap nog steeds niet waarom die niet tot wooneenheden worden omgetoverd. Nou ja, hier geef ik zelf het antwoord al: dat vereist toverkunst….

    1. Dank je. Ja, je zou verwachten dat ze wooneenheden in kantoren kunnen maken. Vaak zijn ze eigendom van investeringsmaatschappijen en kennelijk zijn die niet happig op verandering van functie van hun panden. Misschien levert het te weinig rendement op. Een deel van de kantoren staat op ongunstige plekken, zoals vlakbij snelwegen.
      Trouwens, ze kunnen best wat huizen op platte daken bouwen. Dat zie je ook in Frankrijk en Turkije. Zo’n dakwoning heeft vaak een riant terras met ‘tuin’ en vrij uitzicht.

      1. Er zal wel een te hoge investering moeten worden gedaan om kantoorpanden tot wooneenheden om te toveren. In een Nijmeegse wijk hebben ze van een voormalige en oude ‘bejaardenflat’ nu een studentenflat gemaakt. Dat is wat makkelijker… en een dakwoning: moet de onderkant er wel op berekend zijn 😱

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.