3 oktober 2018 optocht Leidens Ontzet

Natúúrlijk was ik vandaag in Leiden. Op deze dag zou ik nergens anders willen zijn. De viering van 3 oktober hangt van tradities aan elkaar en een daarvan is naar de optocht gaan. Dat klinkt passief, maar niets is minder waar. Want het publiek doet vanachter de dranghekken volop mee. Dat hoort er bij. Hier wat foto’s als sfeerimpressie.De Geuzen.

Zuster Klivia.

Reïncarnatie van Rubberen Robbie?

Spuitgasten uit 1929 bij de stadhuisbrand.

Bijdrage van het Rijksmuseum van Oudheden. Ja sorry hoor, ik ben geen actiefotograaf.

Lekker midden op de weg rennen, nu het eindelijk kan.

Hoogwaardigheidsbekleder 3 October Vereeniging achter de draak aan,
voorzien van enig commentaar.

2 gedachtes over “3 oktober 2018 optocht Leidens Ontzet

  1. Ach, en wat doe ik. Een paar oliebollen kopen en die thuis bij de koffie oppeuzelen. Ik heb wel gelezen over de geschiedenis. Dat bij het beleg van Leiden de Spanjaarden vanzelf weggingen omdat ze een ander klusje hadden. Dat de Leidse bevolking de Spaanse stellingen ongemoeid heeft gelaten. Dat na 5 maanden de Spanjaarden terugkwamen en zonder problemen hun stellingen weer konden betrekken. Dat de Leidse bevolking het Leidse leiden (dus) aan zichzelf te wijten had. En dat dat, die stommiteit, werd verdoezeld door er een feest van te maken. Ik ben blij dat ik in Leiden woon, want het is een prachtige stad waar ik zeer van houd. Maar 3 oktober zal ik nooit begrijpen.

    1. ‘Dat de Leidse bevolking het Leidse leiden [lijden] (dus) aan zichzelf te wijten had.’ Laten we even afwachten of er nog meer aan het licht komt. Geschiedenis laat zich zelden zo stellig duiden, is mijn ervaring. Maar er valt ook van te leren. Kijk eens wat onze huidige bestuurders en de bankensector doen na de vorige crisis.
      En 3 oktober moet gewoon in je bloed zitten om het te waarderen. 😉

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.