Meer energie dankzij vetverbranding

Wanneer je energieniveau hapert, beperkt dat je mogelijkheden. Sinds ik een aangepast dieet volg, val ik echter van de ene verbazing in de andere. Niet alleen zijn de aanvallen van hypoglykemie bijna verdwenen (na veertig jaar!) Nu mijn lichaam vet verbrandt, komt ook mijn normale energieniveau terug. En daarmee mijn bewegingsvrijheid.

In 2003 deed ik nog mee aan de Heuvelland vierdaagse. Dat betekent vier dagen achtereen 28 kilometer wandelen door het glooiende Limburg. Maar mijn stofwisseling werd de afgelopen jaren steeds minder efficiënt. Ik moest alsmaar meer eten om genoeg energie te krijgen. In 2016 werd een tocht van 21 kilometer mijn Waterloo. Het gebeurde in de Achterhoek; de grens was bereikt. Vanaf toen werd 18 kilometer mijn maximum.

Je gaat dan van alles verzinnen. Het zal de leeftijd zijn, of de overgang. Of je beweegt te weinig. Iemand zei dat ik wat aan mijn conditie moest doen. Dat ik al jaren voornamelijk op suikerverbranding leefde in plaats van op vetverbranding, had ik nooit kunnen bedenken. Nou ja, er kwamen wel wat kilootjes bij. Dat werd trouwens ook meteen een reden waarom ik niet meer zulke lange wandeltochten kon maken. Want die extra kilo’s sleep je mee.

Gelukkig is er nu een keerpunt bereikt. Dat was al te merken bij twee wandelingen vorige week. Eindelijk voel ik me weer energieker, en dat urenlang. Zoiets geeft zelfvertrouwen. Ja, dit biedt zelfs perspectief voor de toekomst. Als deze ontwikkeling doorzet, kan ik namelijk werk aannemen dat veel beweging vereist. Want ook dat behoorde al heel lang niet meer tot de mogelijkheden.

Daarom is het voor mij onbegrijpelijk dat drie huisartsen jarenlang van mijn stofwisselings- en energieproblemen hebben afgeweten, maar nooit adequaat hebben ingegrepen.

Oh ja, er is inmiddels vier kilo af. Wel is het morgen 3 oktober, dus dan komt er tijdelijk weer een pondje bij.

7 gedachtes over “Meer energie dankzij vetverbranding

 1. Schaap Schrijft

  Wat knap zeg! Veel bewondering voor je. Ik moet zelf minimaal 10 kilo afvallen voor een operatie volgend jaar. Ik heb er veel moeite mee en ben sinds vorige week bij een diëtist, maar je moet het toch zelf doen hè. Succes met doorgaan!

 2. Ingrid van Bouwdijk Bastiaanse

  Als ik jouw dieet bekijk, dan zie ik niet zo zeer weinig koolhydraten, maar eerder de niet zo snel opneembare koolhydraten, nl. weinig suiker/glucose, maar wel gewoon volkoren brood en aardappelen. Van de snel opneembare, heb je even een piek in je bloed, en na de piek word je misschien flauw.
  Volkoren brood is beschermd: dan moet er een bepaalde hoeveelheid volkoren meel in zitten. De rest van de broden, hoe donker ook, kan inderdaad “nep” zijn.
  Verder lijkt het me geen speciaal dieet, maar gewoon de schijf van vijf. Ik denk dat die bak chips een groot verschil maakt. Reken maar eens uit wat je dan in één keer naar binnen werkt. Daar zit veel vet in, dus je hebt volgens mij een normale hoeveelheid koolhydraten, maar minder vet.

 3. Ingrid van Bouwdijk Bastiaanse

  Eerst verbrandt je lichaam trouwens koolhydraten en daarna gaat het over op vetverbranding. Als je afvalt, verbrand je vooral vet, maar als je een normaal gewicht hebt bereikt en niet meer afvalt, dan is er een evenwicht. Als je dit eetpatroon dan vast houdt dan is er geen vetverbranding meer, maar ik denk dan dat je je gewoon net zo goed blijft voelen als nu.

  1. Ja, die chips waren funest (plus allerlei andere extraatjes). Jouw uitleg maakt ook weer wat duidelijk. Zo vroeg ik mij af hoe je weet wat je ‘normale’ gewicht is. Dat wordt dus bekend zodra het afvallen stopt. Ik neem aan de verbranding in rusttoestand dan voortaan een tandje lager blijft werken.

 4. Ingrid van Bouwdijk Bastiaanse

  Nou, niet helemaal. Dat heb ik niet goed opgeschreven. Wat is een normaal gewicht? Daar zijn tabellen voor. Je kunt je BMI berekenen: voor een vrouw moet die tussen de 20 en 25 zijn. Zelf merk ik altijd dat ik onder de 60 steeds honger heb en boven de 61 heb ik veel minder snel honger. Ik ben geneigd om 60 mijn normale gewicht te noemen. Maar dat is ook niet objectief.
  Als je snel afvalt, dat krijg je blijkbaar erg weinig calorieën binnen op een gegeven moment word je dan broodmager. Je metabolisme wordt daar heel efficiënt van. Als je daarna weer meer eet, zit het er zo weer aan. Het is volgens mij aan te bevelen langzaam af te vallen en dan idd je eet-en-beweeg patroon blijvend veranderen. Als je terug gaat naar het oude zit het er zo weer aan, en dan vaak nog meer: het bekende jojo-effect. En dat is des te sterker als je snel bent afgevallen. Eerlijk gezegd geloof ik niet in al die diëten die er bestaan zoals alleen vet en eiwit eten bijvoorbeeld, of dat je moet oppassen met brood en aardappels. Als je daar wetenschappelijke artikelen over naleest, klopt er geen ene bal van of ze zijn erg ongezond. Hoezo zou je vooral aankomen van brood en aardappels; tegen de tijd dat de voedingstoffen bij je cellen komen zijn ze afgebroken tot piepkleine stukjes molecuul; of die koolhydraat nou van brood, aardappel of pasta komt. Dat maakt niks uit. Het komt uiteindelijk neer op heel saai calorieën tellen. Een teveel aan calorieën wordt omgezet in vet aan je lijf. Of als je meer sport ook in spiereiwit. Dus het zou zo maar kunnen dat iemand die meer is gaan bewegen en gelijk gewicht behoudt, minder vet en meer spierweefsel krijgt.
  Gewoon de schijf van vijf volgen, ook als je wilt afvallen: uit vijf groepen eten en dan in een bepaalde verhouding (10 % mag uit vet komen, geloof ik). De koolhydraten vooral uit “langzame” koolhydraat-bronnen halen, want dan is de piek in je bloed minder heftig. En veel vezels eten: dan houdt je langer een verzadigd gevoel.

  1. BMI! Helemaal vergeten. Ik heb op https://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-gewicht/heb-ik-een-gezond-gewicht/bmi-meter.aspx gekeken en zie dat er best een ruime marge wordt aangehouden. Bij het maximum toegestane gewicht voor mijn lengte en leeftijd zou ik behoorlijk vet zijn, en bij het minimale graatmager. Jouw richtlijn (het gewicht waarbij je je goed voelt) klinkt gezonder. Dan hou je waarschijnlijk automatisch rekening met spiergewicht, botgewicht en dergelijke. Die crash diëten zijn complete onzin. Nu val ik zonder moeite ongeveer een pond per week af en dat is genoeg.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.