Al je wachtwoorden aanpassen

Zit je vaak op internet, dan is de kans groot dat het een keer gebeurt. Vandaag ben ik aan de beurt. Er komt een e-mailtje binnen met als onderwerp mijn e-mailadres en mijn voluit geschreven wachtwoord. Slik. Okeeee … Dit is zo’n ‘stay calm and don’t panic’-moment. Al is het bericht bij nader inzien best lachwekkend. Want een zekere Aubrie heeft via de camera van mijn laptop stoute dingen gefilmd.

‘One of the x-rated videos website you watched was infected with my malware which recorded a video of your immoral sexual doings from your webcam and even recorded the clip you were playing! In the video you really are looking exciting. Your current mail and Facebook contacts were at that time sent to me by my malware.’

Grappig zeg, die Facebook contacts. Ik mijd Facebook namelijk al mijn internetleven lang als de pest. Binnen 24 uur moet ik USD 3.000 op een Bitcoin-rekening overmaken. ‘If I don’t get the money,’ dreigt Aubrie, ‘I will send your video to every contact of yours. Consider regarding the disgrace you experience. and likewise if you happen to be in a committed relationship, exactly how it will affect?’ Nou beste Aubrie, dat zal mij een zorg zijn.

Maar goed, mijn wachtwoord dus. Dat is wel een dingetje. Want net als iedereen heb ik tal van accounts bij bedrijven, netwerken en instellingen. En dat specifieke wachtwoord is ook het wachtwoord van mijn laptop. Het stamt nog uit de beginfase van internet. Bovendien is het onderdeel van wachtwoorden voor DigiD en mijn betaalrekening. Het is nu eenmaal lastig om veel verschillende wachtwoorden te onthouden.

Nu ben ik al úren bezig met wachtwoorden checken en aanpassen, want overal moet je een account met wachtwoord hebben. Wil je een prijsvraagje invullen? Hup, wachtwoord aanmaken. Of wil je een poster bij PimpJeDeur bestellen? Fijn, maar wel even een accountje maken. Zo gaat het maar door. Gelukkig heb ik tijdens de vorige alarmfase (toen LinkedIn was gehackt) al veel wachtwoorden veranderd. Maar ongemerkt zwerven er nog diverse bijna vergeten accounts rond. En daar staat dat oude wachtwoord.

Eigenlijk moet ik Aubrie bedanken. Dankzij haar heb ik schoon schip gemaakt en veel accounts opgezegd. Bij sommige organisaties ging dat vlot. Die geven helder aan hoe het moet. Anderen hebben al eerder mijn account verwijderd wegens onbruik of systeemwijziging. Ook goed. Alleen het account van Ticketmaster wil van geen wijken weten. En ik kan het bloed van die lui daar toch al drinken. Grrr.

Hoe ga jij om met accounts en wachtwoorden?

16 gedachtes over “Al je wachtwoorden aanpassen

   1. No, PasswordSafe is a program – it lives on your computer and nowhere else! And so do your collection of passwords. You only need to remember the password to open your safe. The safe uses its own encrypted database where it stores all the passwords you entrust to the safe. As i said, the database lives on your computer. You can even store the program as well as the database on a memory stick, apart from the computer – but I have never used this option. The program is free so you can try it out and decide whether you like it or not.

 1. Schaap Schrijft

  Wow! Ja, best wel lachwekkend, na een eerste adrenalineshock denk ik zo 😉 haha. Ik was, tot voor kort, al lang lid van Facebook, maar zelfs als ik zo’n e-mail zou krijgen ging het naar de SPAM-map. Wat ik met mijn nieuwe laptop wel heb gedaan: mijn camera met een pleister afplakken. Nu weet ik dat ik ook vaak genoeg met mijn telefoon voor mijn neus zit, en dat daarmee hetzelfde kan gebeuren, maar ja …

  Accounts. Pfuh, praat me er niet van! Ik ben zevenentwintig, maar zelfs ik wist al die wachtwoorden niet meer te onthouden. Daarbij had ik ook nog vijf emailadressen! Ik heb twee jaar geleden of zo ‘schoon schip’ gemaakt. Ik heb ondertussen nog slechts twee emailadressen, waarvan één primair is. Ik heb bij de bedrijven waar ik eenmalig iets had besteld (of iets dergelijks), accounts verwijderd (en inderdaad, bij sommigen was dit een hels karwei). En ik gebruik nog slechts twee wachtwoorden of variaties daarop (want bij sommige websites moet je hoofdletters, kleine letters, cijfers, rare tekens, etc.).

  Ondertussen zijn er natuurlijk al mooi wat nieuwe accounts bijgekomen. Bij veel sites kun je tegenwoordig kiezen voor een eenmalig bezoek of account, maar ja niet allemaal hè … Meestal houd ik eenmaal in het jaar een ‘grote schoonmaak’ waarbij ik ook al mijn emails doorkijk. Mijn vingers kriebelen na dit bericht om er aan te beginnen!

  1. Wat dat laatste betreft: doen! Oktober is de maand van het opruimen. (Wat ze al niet verzinnen.)
   Dat pleistertje heb ik sinds deze week ook. Het lijkt nu net alsof mijn laptop gewond is. Hoe symbolisch.

 2. Gelukkig vragen ze altijd om bitcoins..
  Ik verander het wachtwoord van mijn laptop met enige regelmaat. Dankzij een collega van Aubrie heb ik het wachtwoord van Facebook laatst aangepast. Ik was ineens mijn vrienden aan het spammen. Zo yuk.

   1. Ik heb heel snel iedereen gewaarschuwd. Ondanks dat hebben toch een aantal mensen de link geopend, gedaan wat er gevraagd werd en… Hoppa…. Gelukkig is niemand boos geworden.

 3. Ik vind al die accounts en wachtwoorden echt een plaag van deze tijd. Zelfs een simpel concertkaartje in een lokaal zaaltje vereist een account. Waar ik het wachtwoord van kwijt ben. Drempelverhogend.

 4. Ik gebruik al enkele jaren naar grote tevredenheid Lastpass.com om al mijn wachtwoorden te onthouden. Met een plugin voor je browser die herkent welk wachtwoord er nodig is, en die automatisch voor je kan invullen. Lastpass is ook zo slim om dubbele wachtwoorden te herkennen en kan sterke wachtwoorden voor je genereren. En als je ergens een nieuw account maakt, voegt lastpass die automatisch toe aan je kluis. Ik vind het ideaal.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.