Mijn fotoarchief is een puinhoop

Er is een gezegde waar ik nu even niet op kan komen. Maar de strekking is als volgt: topkoks bakken er thuis niets van. Zo blink ik beroepsmatig uit in het uitzoeken, ordenen en rubriceren van zaken. Je kan gerust een digitaal archief aan mij overlaten wanneer dat een rommeltje is. Ik ga uit van waar je behoefte aan hebt en zorg dat alles weer vindbaar wordt. Alleen geldt dat nu even niet voor mijn eigen fotoarchief.

Ze zeggen verder dat een professionele fotograaf alle foto’s moet bewaren. Want misschien komt het detail in de rechterbovenhoek van een verder onbelangrijk plaatje ooit van pas. Dan moet je wel een logisch systeem hanteren om dat detail terug te vinden. Een fotografisch geheugen is ook handig. Maar dat heb ik zeker niet.

Sinds ik vaak op pad ga met smartphone inclusief camera, groeit mijn fotoarchief schrikbarend. Na elke sessie schrap ik alle minder goed gelukte foto’s. Maar er blijven er nog genoeg over.

Mijn archiveringssysteem werkt als volgt. In het begin doe ik maar wat. Foto’s van een besneeuwde uiterwaard zitten bijvoorbeeld in  > Deze pc > Afbeeldingen > Eigen foto’s > [Naam woonplaats] > Omgeving > Witte uiterwaard 2017. Dat lijkt logisch, maar ik heb daar ook nog een map Uiterwaard 2018 e v. Verder zijn er de mappen Nederrijn tegenover Driel en Wolfheze Ede Wageningen e o (echt een praktische combinatie). In laatstgenoemde zit de submap Wageningen uiterwaard. Al die naburige uiterwaarden grenzen aan dezelfde rivier.

Bovendien heb ik op een hoger archiefniveau de map Arnhem e o vanaf 2017. (Er zitten trouwens ook oudere foto’s in.) Deze map valt onder > Deze pc > Afbeeldingen > Eigen foto’s > Uitstapjes vanaf 2015, en bevat onder meer de map Rijn bij Arnhem hoog water jan 2018. Dat is dus weer diezelfde rivier.

Over hoog water gesproken. Ik heb ook een map Deventer IJssel Zutphen va 2017 met daarin Deventer IJssel hoog water dec 2017. Idem Nijmegen. Oh ja, en nog een map Doesburg met een submap Doesburg hoogwater IJssel va 2018. Plus een map Oosterbeek hoog water jan 2018, wat geografisch in de buurt komt van die Witte uiterwaard 2017, die dus in een andere map zit. Volgt u het nog?

Nu zou je zeggen: smijt alles per rivier bij elkaar. Alleen moet ik dan routes uiteen gaan rukken, want die mappen zijn op wandelingen gebaseerd. Vaak kom je op een wandeling zowel in het bos, op een specifiek landgoed, in een stad, als bij een rivier.

Dus denk je misschien: zet alles per wandeltraject bijeen. Maar wat doe ik dan met foto’s van bijvoorbeeld Huis de Voorst in Eefde? Daar ben ik al op zeker vijf verschillende wandelingen geweest. Ik heb daar bovendien foto’s in diverse seizoenen genomen: in de winter, tijdens de extreem droge zomer, en gisteren met paddenstoelen langs de beukenlanen. Dan hebben we de recente zwammen uit vijf afzonderlijk gebieden nog niet gehad.

Ik moet bekennen dat het nogal een bende wordt op mijn computer.

8 gedachtes over “Mijn fotoarchief is een puinhoop

 1. Blewbird

  Heerlijk en zo herkenbaar! Om dit soort problemen te vermijden (ik weet ook nooit wat bij welk onderwerp) rubriceer ik alleen chronologisch, op jaar en maand.

 2. Je weet dat je .jpg bestanden bij eigenschappen kunt labelen? Dan kun je alles bij elkaar zetten en per label sorteren. Een wandelfoto kan dan labels krijgen als wandelen; Wageningen; Veluwe; bomen. Een volgende foto wandelen; Wageningen; Veluwe; paddestoelen. Flinke klus, dat wel. Succes!

  1. Hé, dat is frappant, want begin dit jaar heb ik wel iets dergelijks met alle logjes in WordPress gedaan. Daar ben ik weken mee zoet geweest. Goede tip dus.
   Voor de foto’s ga ik toch maar even goed nadenken welke indeling het handigst is en daarna zal ik o.a. de mappenstructuur aanpassen.

 3. Kees Groen

  Kleine aanvulling op KnutzEls. Welke 10-25 criteria voor indeling vind je het belangrijkst. (waar doe je het voor, voor wie doe je het, hoe wil je foto’s gemakkelijk terugvinden, en welke fototypen zijn daarbij het belangrijkst). In elk criterium kun je 2 tot x klassen onderscheiden. En dan komt de grote tijdbesparende truuk. Je kunt een deel van de criteria aan mappen toevoegen (b.v. jaar – activiteit ) en een deel aan de afzonderlijke foto’s. Je kunt de foto’s dan in mappen opslaan en die snel terugvinden. En tenslotte kun je je mooiste foto’s een kwaliteitskenmerk meegeven (sterren). En verder nog een goed ordeningsprogramma kopen waarin je het hele verhaal kwijt kan. En tenslotte je jaren achterstand backwards gaan vastleggen. Zonder reclame te maken, een programma als Photoshop elements zou waarschijnlijk voldoen en is betaalbaar (80 euro)

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.