Foto: bewerken en in scène zetten

Als je fotoblogs volgt, zie je regelmatig de prachtigste foto’s. Close-ups van bessen, of mistflarden over een weiland. Of haarscherpe afbeeldingen van vogels en vlinders in volle vlucht. Ik doe net alsof ik erbij hoor met mijn SM-J510FN. Dat is de camera van mijn Samsung telefoon. In feite begint alles met kunnen kijken, maar ook met goede apparatuur. Mij valt het soms niet mee, want deze camera mist knopjes voor instellingen.

Neem nu een slak op een tuinpad. Zo’n slijmerig dier dat héél traag van A naar B glibbert. Daar kan weinig mee misgaan, zou je denken. Het pad is gemaakt van oude bakstenen die qua vorm en kleurschakering verschillen. De donkere slak met zijn bruine huisje past mooi tussen de gele, rode en bruine stenen. Bovendien schrijdt hij voort over een diepgroen tapijt van mos. Kortom: deze slak is op die plek een fotogeniek object.

Nu heb ik zeker twintig foto’s moeten nemen voordat hij er een beetje fatsoenlijk op stond. En nog is een deel onscherp. Van armoede heb ik zelfs gesjoemeld, want hij was al voorbij de mooiste stenen gegleden. Dus heb ik hem opgepakt en teruggezet. Dat is wel een voordeel als je een slak fotografeert. Probeer zoiets maar eens met een vlinder, bijvoorbeeld.

Nu zit ik met een vraag. Zetten al die mensen met perfecte foto’s hun tafereeltjes soms ook in scène? Hebben zij hun foto’s wel bewerkt?

PS: Voor de creatievelingen onder ons. De slak passeert op het fotomoment net de streep op de gele steen. Welk verhaal zou jij bij deze foto hebben geschreven?

8 gedachtes over “Foto: bewerken en in scène zetten

 1. Of ik perfecte foto’s maak is nog de vraag.
  Ik zet iets niet in scene, er zijn veel die dat doen, maar daar houd ik niet van.
  Wel bewerk ik de foto’s. Kleur, contrast, bijsnijden en ook wel een niet gewild object verwijderen (fotoshoppen zoals het heet. Ik doe dat niet met het bekende fotoprogramma van Adobe mar met een wat minder uitgebreid maar heel plezierig programma van ACDsee niet gratis).

  1. Dank voor je reactie met suggestie voor een gebruiksvriendelijk bewerkingsprogramma voor kleine aanpassingen. Soms is er geen ontkomen aan een ongewild object, maar ik hou ook meer van het pure werk. Onlangs heeft iemand een piepjong boompje weggehaald bij de biefstukzwam die ik een week eerder had gefotografeerd. Dat gaat al ver.

 2. Je vragen kan ik niet beantwoorden, maar met professionele apparatuur kun je natuurlijk veel. Zelf maak ik alle foto’s met mijn Samsung Galaxy A3, een mini smartphone. Close-ups zijn inderdaad heel lastig goed te krijgen. Je slak mag er zijn, hoor.

  1. Fijn dat je schrijft over de close-ups, want ik vroeg mij af of mijn camera minder goed focust. Het duurt even voordat hij dichtbij scherp stelt. Dan mag het object niet bewegen en ik moet mijn smartphone ook heel stil houden.

 3. Oefening baart kunst en toch gaat het bij mij ook vaak mis of nou ja mis…..😁😁😁😁 ik ben niet snel tevreden. Voor insecten kun je het beste met snelle sluitertijden werken om kans van slagen te hebben. Verder beschik ik over een ruime sortering verschillende lenzen, ook een macrolens. Grote bewerkingen daar ben ik niet zo van. Hooguit wat extra contrast of een tikkie meer saturatie. Een foto moet gewoon goed gemaakt zijn, dat is beter dan al dat geklooi.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.