Larense Lakenvelders bij Lochem

Een wandeldag op het Lochemse platteland. We gaan van Ampsen en Exel naar Laren en weer terug. Lochem is een kleine stad ten oosten van Zutphen. Inclusief omliggende dorpen en landgoederen beslaat de gemeente een flink oppervlak. Slechts 33.580 inwoners bevolken een gebied van ruim 215 km2. Zodra je de hoofdwegen verlaat, is het dan ook overal rustig. En het afwisselende coulisselandschap met bos, akkers en weiden is prachtig. Onderweg komen we een hele menagerie tegen.

Vlak naast de trein schuilt een hert in een greppel. Even verderop zit een grote buizerd op een paal bij het spoor. En eenmaal op pad, zien we jonge zwaluwen op een boeren dak bedelen zodra hun ouders terugkeren. Daarna volgen ganzen, schapen, geiten plus paarden op de manege waar we koffie drinken. Het leukst vind ik de Lakenvelders bij Laren. Zo veel heb ik er nog nooit bijeen gezien.

Lakenvelders zijn een zeldzaam en oud Nederlands runderras. Het zijn zachtaardige dieren die vooral voor het vlees worden gehouden. Patriciërs en adellijke lieden hielden ze van oudsher als parkrunderen. Dus deels voor de sier. In Ampsen figureren ze nog steeds als pronkvee in de wei, pal voor het kasteel.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.