Gezichtscorrectie voor selfies

Sinds kort verschijnt er een knopje op mijn smartphone als ik de camerafunctie gebruik. ‘Gezichtscorrectie’ heet het. Ik heb geen idee hoe het er op komt. Evenmin weet hoe ik het er af krijg. Het biedt drie mogelijkheden: 1. ‘Huidskleur’, 2. ‘Slank gez.’, en 3 ‘Grote ogen’. Voor elke optie is er een schaal van 0 tot 8.

Ik moet zeggen dat mijn gezicht er niet best op komt. Daar spelen die opties geen rol bij. Voor mooie selfies moet je gewoon een selfiestick hebben. Toch vraag ik me af hoe het met dat knopje zit. Is het meegekomen met de laatste software update? Of is mijn gezicht soms gescand en geregistreerd?  Zo ja, dan heeft Samsung wel wat uit te leggen. Want vinden ze dan dat er iets mís is met mijn gezicht? Nou?

Het kan best dat deze mogelijkheid voorziet in een behoefte. Misschien hebben veel klanten om digitale plastische chirurgie gevraagd. Wellicht kwamen voor deze drie opties de meeste verzoeken binnen. Maar van wie precies? Waren het mannen of vrouwen? Als er mannen bij zaten, waarom is er dan geen optie voor een strakke kaaklijn? Dat zou toch een logisch verzoek zijn. En voor de vrouwen mis ik de nose job. Wanneer een meisje 18 wordt, hoort dat er in bepaalde kringen bij.

Trouwens, welke rol spelen de verschillende cultureel bepaalde schoonheidsidealen? Vinden Aziaten een slank gezicht belangrijk? Of zien Chinezen liever een vollemaansgezicht? Oh wacht, nu wordt het mij duidelijk. Dat ‘Slank gez.’ zit alleen op toestellen die voor de Europese markt zijn bestemd. En voor het Midden-Oosten is de optie ‘Grote ogen’ vervangen door ‘Nose job’. Helder.

Maar wie zegt er dat ik een slank gezicht wil? Moet ik daar naar verlangen; is dat wat er van mij wordt verwacht? Hoe breed hoort een vrouwengezicht dan precies te zijn? Anders kan ik nog niks met de schaalverdeling. Jammer dat ze tegenwoordig geen handleiding meer bijleveren. Dan had ik de voorgeschreven maten en vereisten zelf kunnen nakijken.

2 gedachtes over “Gezichtscorrectie voor selfies

 1. Ingrid van Bouwdijk Bastiaanse

  Ja, gij zult pimpen!
  Cultuur speelt zeker mee bij schoonheidsidealen.
  Aan de andere kant, wat ik nog weet van één van mijn psychologie boeken, is dat als je foto’s van heel veel mensen op elkaar legt dat gezicht wordt uitgekozen als het mooiste: een soort oerschoonheid met de perfecte verhoudingen. Vreemd dat grote ogen eigenlijk een schoonheidsideaal is, dat klopt dan niet met het gemiddelde gezicht. Ik weet trouwens niet meer of het om alle continenten ging of alleen Europees. Grote ogen als pimpknopje dan alleen voor vrouwen inderdaad, zodat ze een soort onschuld uitstralen zeker; kinderen hebben ook grote ogen. Kun je lekker domineren als man.
  Volgens de evolutiepsychologie verhogen symmetrie en verhoudingen die “kloppen” de overlevingskans. Een perfect lichaam straalt gezondheid uit. Mannen kijken ook meer naar vrouwen met een bepaalde heup lichaam verhouding: het kind moet niet het loodje leggen omdat die heupen te smal zijn. Beetje ver gezocht misschien.

  1. Mooi dat je naar de psychologische achtergronden van idealen verwijst. Ik had grote ogen nog niet met onschuld geassocieerd, maar het heeft er vast mee te maken. Misschien staat de optie voor ‘gezichtscorrectie’ nog in de kinderschoenen en kunnen we portretten binnenkort helemaal ‘perfect’ maken. Maar wat doet zoiets met je gevoel voor eigenwaarde? Barbiepoppen zijn qua maten en verhoudingen nu ook niet de meest mensvriendelijke voorbeelden.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.