Op vakantie terwijl de ramen open staan

Je weet nooit wie dit leest, dus heb ik even gewacht met dit log. Want vorig jaar stonden er waarschuwingsborden in ons dorp. Er werd regelmatig ingebroken. We moesten opletten en de boel goed afsluiten als we van huis gingen. Maar de mensen hier zijn goed van vertrouwen. Zoals mijn buurvrouw, die het raam van haar auto rustig urenlang open laat staan. En dat niet alleen.

Anderhalve week geleden. Een dag voordat ze op vakantie gaat, vraagt buurvrouw of ik haar voortuin wil sproeien. Prima. Ik krijg een sleutel van de voordeur en wens haar een fijne tijd toe. De auto wordt volgestouwd en de volgende ochtend rijdt ze weg. Wat later zit ik in mijn achtertuin. Dan valt mijn oog op haar dakramen. Ze staan alle drie open, en die niet alleen. De ramen van haar keuken, badkamer en schuur zijn evenmin gesloten. Ook de schuurdeur staat op een kier. Vergeten zeker … of was dit de bedoeling?

Ze rijdt vast al ergens in de bergen, maar ik heb haar 06-nummer. In een nonchalant sms’je informeer ik of ze alles bewust heeft opengelaten. Dat blijkt inderdaad het geval. Want, zo redeneert ze: ‘het wordt erg warm, het gaat volgens de weersvoorspelling de komende tijd niet regenen, met de ramen dicht wordt het anders zo benauwd voor de kat (die is nog thuis en daar zorgt iemand anders voor), en er valt weinig van waarde te halen. Bovendien zit de poortdeur op slot.’

‘Dan is het goed.’, sms ik terug, en wens haar nogmaals een prettige vakantie. Het lijkt me heerlijk om zo zorgeloos van huis te gaan. En wie ben ik om me met haar keuzes te bemoeien.

Later vandaag komt ze terug en tot zover gaat alles goed. Ik hoop alleen dat het straks, voordat de onweersbui losbarst, niet te hard gaat waaien. Want in haar achtertuin zwiept de grote parasol vervaarlijk rond. Hij hangt aan een voorovergebogen mast boven een tafel vol kamerplanten. Op de grond ligt al een plant met stukgevallen pot. En ik heb geen sleutel van haar poort.

3 gedachtes over “Op vakantie terwijl de ramen open staan

  1. Heerlijk als en dat het kan. Bij ons in het dorp wordt wel gestolen, maar er zijn ook zat mensen, die heel makkelijk zijn. Onze overburen zijn op vakantie, maar er staan drie fietsen buiten. Misschien lijkt het huis dan ook meer bewoond?

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.