Ja, weer zo’n bericht over privacy. Grrr

Vanaf 25 mei 2018 gaan de nieuwe privacyregels van de EU in. Ze gelden voor zo’n beetje iedereen die wat op internet doet. Dus ook voor bloggers die geen enkele interesse hebben in jouw e-mailadres of jouw IP. Ik ben eerst onder een steen gekropen, maar er nu toch mee aan de slag gegaan. Dus ben je een volger, lees dan dit even door.

Uiteraard vind ik hier wat van. Want waarom moet het zo ingewikkeld? Van de grootste verzekeringsmaatschappij tot de meest bescheiden prutsers van de plaatselijke bierdoppenverzamelaarsvereniging worstelt iedereen zich nu door bergen juridische regelgeving heen. Overal staan vage termen. Hoe rekbaar is ‘redelijkerwijs’ bijvoorbeeld? En, mijn grote vraag: moet je op een persoonlijk blog een privacyverklaring plaatsen?

Zoals we allemaal weten, doen ze het erom. De EU kan toch ook een handleiding maken in gewone-mensentaal? Maar nee. Er is vast weer een lobbyist van het Europese Juristenverbond langs geweest. Dat creëert zo namelijk zijn eigen nieuwe klantenkring.

Dit verloopt al net zo klungelig als die hoorzitting met Mark Zuckerberg. Dan denk je: ‘Zet als Europarlement je beste privacybeschermers aan het werk. Laat hen vooraf een lijst met scherpe vragen opstellen. Zet die gast van Facebook klem. En bovenal: orkestreer de hele toestand.’ Maar nee hoor. Volgens het NOS-journaal mocht iedere politicus eerst zijn eigen stokpaardje berijden tijdens die zitting. Moet je nodig al die politici van elk afzonderlijk EU-land laten doen. Tegen de tijd dat ze eindelijk allemaal hun oeverloze zegje voor de eigen bühne hadden gedaan, resteerde er voor de antwoorden van Mark nog slechts tien minuten. Stelletje sukkels.

En wij arme bloggertjes maar zwoegen.

PS1: Ook een niet-commercieel blog als Raam Open moet een privacyverklaring opnemen volgens Charlotteslaw.nl.

PS2: Volgens de Volkskrant van 23 mei 2018 resteerden er tijdens de hoorzitting twintig minuten voor beantwoording van vragen. Op de niet beantwoorde vragen moet Mark Zuckerberg alsnog reageren. Even afwachten dus, of de media daarna over zijn antwoorden publiceren.

4 gedachtes over “Ja, weer zo’n bericht over privacy. Grrr

  1. In een breder kader, wij arme burgers of werknemers of belastingbetalers maar zwoegen. Allemaal koren op de molen van populisten. Meer Europa my xxx.

    1. Ja, dit is hoe een relevant idee, waarvoor de EU qua regelgeving wel de aangewezen instantie is, in de aanpak en uitvoering weer doorschiet.

  2. Ik heb het voor de zekerheid ook maar op mijn site gezet, kan geen kwaad. Maar net als die cookiemeldingen vind ik het een beetje gezeur. Het idee van privacy-bescherming is goed, maar feitelijk is dit halfbakken werk. Omdat het onmogelijk is om op het internet iets definitief te verwijderen.

Reacties zijn gesloten.