Paarse grondlaag Utrechtse Heuvelrug

Zaterdag 5 mei 2018. Met vrienden van de Kreta-groep wandelen we op de Utrechtse Heuvelrug. De route gaat van De Generaal in Baarn langs paleis Soestdijk en Lage Vuursche naar Hollandsche Rading. Mooi bosrijk gebied en de zon schijnt, maar wat een drukte. Half Nederland loopt hier te recreëren.

We komen langs Charolais koeien die met hun hoeven in verkoelende plassen staan. Alsof ze voor een schilderij poseren.

Verder passeren we een afgekalfde zandlaag. Er zit ijzer in de grond, vertelt iemand. Dat geloof ik niet, want ijzerhoudende grond kleurt oranje. Heb jij weleens een paarse ijzerlaag gezien? Ik niet hoor. En zo ziet het er toch echt uit op de foto.

11 gedachtes over “Paarse grondlaag Utrechtse Heuvelrug

 1. Prachtige kleur, had grrag wat mee genomen.
  Het enige wat ik kan bedenken, als ijzer in de grond zit dat er een reactie is opgetreden met (veel) bloed waardoor er pruisisch blauw onstaat en dat gemengd met het oranjerode
  ijzer(III)oxide wat een paarse kleur kan geven.

  Maar is een gok. Er zijn weinig mineralen met een paarse kleur die in zandlaag zit te.

  Raar dus.

  Groet Luuk

  1. Jouw mogelijke verklaring geeft er een wel heel spannende wending aan. Heeft op die plek ooit een grote veldslag plaatsgevonden? (Jammer dat ik de exacte locatie niet meer weet.) Via een andere weg kwam de suggestie lapis lazuli (maar dat in Nederland?) Wellicht wijst Vuurklip in de goede richting. Zie ook zijn reactie. Ik vermoed dat er gewoon zonlicht in de lens kwam.

 2. Dat heet podzolgrond, dacht ik. Een grond met een totaal verarmde bovenlaag, want alle voedingstoffen zijn met de regen uitgespoeld naar onderen en geven daar dan zo’n typische verkleuring.

 3. Ik ga voor de uitleg dat cameralenzen soms meer zien dan onze ogen. Zoals het noorderlicht. Dat heb ik hier wel eens heel zwak aan de horizon gezien, maar via de camera zagen we het pas ‘echt’…

  1. Klopt, er is iets met lenzen waardoor ze soms meer registreren dan wijzelf. Vandaag merkte ik dat ook aan de gekleurde glinstering op een foto van de natte stam van een berk. Daarbij was ik vergeten om de flitser uit te zetten.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.