Voordelen van de zeven hoofdzonden – 7 Wellust

De laatste in de serie van zeven hoofdzonden is wellust (Luxuria). Na alle voorgaande zonden is nu wel duidelijk waar het probleem zit. Steeds gaat het om een teveel van iets. Wordt je leven beheerst door luiheid, hebzucht, jaloezie of woede, dan gaat het mis. Zo kan wellust ook ontwrichtend werken. Beschouw het als een verslaving. Stel dat je de hele dag door seks najaagt, of ander zinnelijk genot. Dan kom je gewoon niet meer aan werken toe. Of je relatie gaat door overspel kapot.

Wat is dan het voordeel van deze hoofdzonde? Nou, gezien de recente trend kan wellust ooit onze redding worden. Want wereldwijd krijgen vruchtbare vrouwen steeds minder kinderen. Niet alleen door bewuste geboortebeperking. Maar ook door de huidige hectische leefstijl. Seks moet zo ongeveer worden gepland, of we zijn er te moe voor. Japan heeft al een probleem. Dat land verandert binnenkort in een bejaardenoord.

In Europa slaat de vergrijzing eveneens toe. Want we willen eerst studeren en reizen en ook carrière maken. Tegelijkertijd duren dienstverbanden en relaties steeds korter. En dan die gekte op de woningmarkt. Zonder stabiele basis of een passend huis beginnen jonge stellen later aan kinderen. Soms is het dan te laat of krijgen ze er minder dan gewenst. Ik bedoel maar: aanstonds komt ons voortbestaan nog op wellust aan.

5 gedachtes over “Voordelen van de zeven hoofdzonden – 7 Wellust

  1. Ingrid van Bouwdijk

    Volgens mij stijgt de wereld bevolking nog naar 10 miljard en gaat dan stabiliseren. Als iedereen onze levensstijl krijgt, dan zouden we binnen een korte tijd alles uitgeput en vervuild hebben. Dus minder kinderen in de westerse wereld lijkt me voor de lange termijn een hele goede oplossing voor bijvoorbeeld de klimaatproblematiek. En als er meer welvaart komt in andere delen van de wereld, dan is het zaak daar ook te dimmen. Ik vind die vergrijzing echt een heel korte termijn probleem; je hoort het overal, maar ik snap serieus niet waar we ons druk om maken als je het in een lange termijn perspectief ziet. Wat weegt nou zwaarder: een paar generaties die wat moeten afzien met minder zorg en inkomen in de westerse wereld of een betere wereld voor alle generaties erna. (Beetje kort door de bocht, maar ik wil even mijn punt maken).

    1. Mee eens hoor. Voorlopig gaat de bevolkingsgroei nog door. Die trend van dalende geboorten slaat wel op veel landen wereldwijd, maar slechts in enkele landen worden zo weinig kinderen geboren dat de vergrijzing daar echt toeslaat. Vaak is er dan ook meer aan de hand in die landen.
      Mij lijkt die vergrijzing, zoals nu uit politiek of economisch oogpunt wordt benoemd, een non-argument. Er verblijven momenteel circa 400.000 arbeidsmigranten uit Oost-Europa in Nederland en een deel van ons werk en leven wordt nog verder geautomatiseerd of gerobotiseerd. Tegen de tijd dat het even echt nijpend wordt (een generatie?), zijn er alweer oplossingen voorhanden.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.