Voordelen van de zeven hoofdzonden – 3 Jaloezie

Afgelopen nacht lag ik een tijdje wakker door jaloezie. Want Invidia (afgunst) is de volgende hoofdzonde in deze serie. Ik wil die zonden positiever belichten, maar bij afgunst valt dat niet mee. Ben je jaloers, dan benijd je een ander om wat hij heeft. Denk aan materiële zaken, zoals een mooiere auto, een groter huis, een lievere vrouw. Of immateriële zaken, zoals intelligentie en gevatheid. En misschien wel de belangrijkste: dat een ander meer oprechte aandacht en erkenning krijgt dan jij. Uit afgunst kunnen we elkaars leven flink verzieken, plus dat van onszelf.

Vreemd genoeg kan ik mij amper situaties herinneren waarin ik jaloers was, terwijl die er zeker moeten zijn geweest. Vermoedelijk komt dat door mijn opvoeding. Als jongste van twee kreeg ik altijd evenveel toebedeeld als mijn zus. Dat vonden mijn ouders belangrijk. Misschien voel ik daarom sneller verontwaardiging dan jaloezie. Ik bekijk zaken namelijk op basis van rechtvaardigheid. Mijn verontwaardiging richt ik op de persoon die oneerlijk handelt; niet op de persoon die meer krijgt. Tenzij die er ook de hand in heeft, natuurlijk. Sommige dingen liggen gewoon echt buiten mijn vermogen. Dan voel ik wel spijt.

Want jaloezie heeft een groot voordeel: het je kan aanzetten tot daadkracht. Jaloezie beweegt je ertoe dat je over je verlegenheid heen stapt en eens iets waagt. Zonder afgunst en een doel blijf je makkelijk binnen je comfort zone hangen. En wil je aandacht of erkenning, dan ga je vanzelf beter je best doen. Ook als sporter, leerling of werknemer kom je verder wanneer je een sterke drijfveer hebt. Dankzij jaloezie stel je jezelf een doel en werk je daar vervolgens naartoe. Jaloezie is dus toch wel ergens goed voor.

Jaloezie is een behoorlijk felle emotie, maar met reden. Want je wil beschermen wat je dierbaar is. Je wil krijgen of behouden wat je nodig hebt. Je wil vooruitkomen. Pas wanneer je hierin doorslaat ontstaan problemen.

5 gedachtes over “Voordelen van de zeven hoofdzonden – 3 Jaloezie

  1. Mrs. Brubeck

    Jaloezie en afgunst zijn wel niet hetzelfde (in my humble opinion).
    Ik spreek bewust vanuit de “ik-vorm” omdat ik niet voor iemand anders kán spreken. Afgunst is me helemaal vreemd. Als jij een mooier huis hebt of je kan beter rolschaatsen of je verdient meer…dan zal ik daar nooit afgunstig om zijn, nooit.
    Ik pleit wel schuldig als het op jaloezie aankomt 😦 en ik ben daar niet trots op, jaloezie waar het mijn man betreft. Het is een groen monster dat niet zomaar te temmen valt, hij geeft me zelfs nooit reden tot…en toch… Het is moeilijk en ik werk eraan, maar een karaktereigenschap (ook al is het een lelijke) is niet zomaar een knop die je aan en uit zet.

    1. Mooi dat je een verschil opmerkt tussen jaloezie en afgunst. Voor zover ik op internet zag, wordt Invidia vaker als ‘afgunst’ vertaald. Zelf vind ik ‘jaloezie’ krachtiger vanwege het venijn en de pijn die bij dat woord horen. En relaties roepen die inderdaad meer op dan materiële zaken, helaas. Misschien is het niet je meest positieve karaktereigenschap (wie is wel heilig?), maar ik vermoed toch dat die vooral voortkomt uit ‘houden van’.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.