Afspraak is afspraak

Er is iemand met wie ik regelmatig afspreek. Meestal bel ik een week van te voren. Dan leggen we de datum vast. Elke keer zegt die ander er dan achteraan: ‘Prima, op voorwaarde dat er niets tussenkomt.’ Daar word ik nou niet goed van. Je spreekt af of je spreekt niet af. Wat moet ik met dat vage gedoe?

Geniepiger is de gedachte die dan bij mij opkomt. ‘Ben ik niet interessant genoeg of zo, dat je zo makkelijk een afspraak met mij wil kunnen afzeggen wanneer er zich iets leukers voordoet?’ Want het gaat bij deze persoon niet om zoiets belangrijks als een ziekenhuisopname. Het gaat om tussendoor komende opties voor uitstapjes.

Toch, ik weet wel beter. Dit is zo iemand die vooral van zichzelf uit gaat. Zulke mensen houden weinig rekening met andermans planning en gevoelens. Het ontbreekt hen domweg aan voldoende inlevingsvermogen. Dus gaat dit niet om mij.

Afspraak is afspraak. Zo niet, dan is de kans groot dat een relatie vroeg of laat stukloopt. Heeft iemand vertraging, dan heb ik daar alle begrip voor. En als er een kind ziek is, snap ik dat een afspraak niet doorgaat. Maar zeg je een afspraak kort tevoren af, omdat de achterneef van je buurvrouw ineens halsoverkop een oppas voor zijn kat nodig heeft … Tja. Een keer kan, misschien. Maar kom je vaker met zo’n soort reden, dan laad je toch een verdenking op je. Dat je onbetrouwbaar bent. En dat je afspraken kennelijk onbelangrijk vindt.

Afspraak is afspraak, zo werd mij van jongs af aan geleerd. Dankzij die opvatting is ons land ver gekomen. Aan de andere kant raken we geobsedeerd door tijd. Treinen moeten op de minuut precies rijden. Er is steeds minder ruimte voor afwijkingen. Alles moet perfect zijn. Want we houden niet van twijfel en onzekerheid. En onze agenda staat al vol afspraken. Dit kan doorslaan en ons verstikken.

In mijn agenda bewaar ik ruimte voor speling en verrassingen. Omdat ik die vrije marge aangenaam vind. Dit als tegenhanger voor de afspraken die er ook in staan. Want die zijn hard. Een ander wil ook van mij op aan kunnen.

16 gedachtes over “Afspraak is afspraak

 1. Ik had ooit een vriendin die ik misschien 2 of 3 keer per jaar zag terwijl ze om de hoek woonde. Altijd van die kutsmoezen om af te zeggen. Toen ik naar Brabant verhuisde klapte de vriendschap omdat ze vond dat ik haar achterliet. Ik zou er schoon genoeg van krijgen als iemand steeds af zegt.

 2. Dit valt een beetje in dezelfde categorie als mensen die standaard 20 minuten te laat komen. Na een tijdje gaat dat ook knap ergerlijk worden. Of wat ik ook begin te merken, vrienden die tijdens een afspraak iets te vaak hun mobiele telefoon checken, tijdens een gesprek of als er even een stilte valt. Ze hebben het niet door maar komt best ongeinteresseerd over. Echt iets van deze tijd.

  1. Steeds te laat komen, schijnt een teken van ontevredenheid te zijn. Inderdaad lijkt het wel alsof veel mensen continu bezig moeten zijn. De innerlijke rust ontbreekt. Op een andere manier dan met mobiele telefoons zie ik dit ook wel bij 50-plussers. Ik vind het zelf prettiger om op een ding tegelijk te focussen en er dan echt te zijn.

 3. slag-om-de-arm afspraken zijn de mooiste..

  als het niet regent, er geen tegenwind is, m’n moeder niet komt of ik eigenlijk te lam ben om m’n bed uit te komen..

  ik zeg dan meestal: “ik zie je wanneer ik je zie”. en dat is ook goed.

 4. Helemaal met je eens! En dit schrijvend besef ik me dat ik zelf ook best vaak degene ben die het op het laatste moment laat afweten omdat ik er eigenlijk helemaal geen zin meer in heb, al die sociale verplichtingen… Maar: ik leer het steeds beter om bij uitnodigingen bij voorbaat al ‘nee’ te zeggen, of tegen mensen die mij alleen maar energie kosten in plaats van geven….

  1. Al in een vroeg stadium duidelijk zijn, werkt inderdaad het beste. Anders kost het ook weer extra energie om er onderuit te komen. Misschien is het wel een leeftijdskwestie dat we voortaan onze tijd beter willen besteden.

   1. Ik ben er nog niet helemaal achter of we in dezelfde leeftijdscategorie zitten, wellicht wel, en ja: hoe ouder, hoe wijzer, ontdek ik 😀

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.