Meer beweging zou wel goed zijn

Ze zeggen dat een uur beweging per dag voldoende is, maar dat geloof ik niet. Als je de rest van de tijd zit of ligt, verstijf je toch en verslappen je spieren. Eigenlijk zou ik zelf wat meer moeten bewegen. Of liever: het mag wel wat gevarieerder, met gebruik van al mijn spieren. Want als ik eens iets afwijkends doe (zoals fietsen), heb ik meteen spierpijn. En heuveltje op hap ik naar adem. Kortom, mijn conditie hapert. Maar ik heb een bloedhekel aan sport. Bovendien word ik daar dik van. Dus wat nu?

Zitten, staan, wandelen of liggen; dat is alles wat ik doe. Afgezien van enkele rek- en strekoefeningen tijdens het schoonmaken. En in de tuin zak ik soms door mijn knieën. Ook sta ik weleens voorovergebogen het onkruid te wieden. Zoals gisteren. Daarmee ben ik tijdig gestopt, want 1. vervolgens kom ik zowat niet meer overeind (rugpijn!), en 2. voor vandaag stond een wandeling van 19 kilometer gepland. Met stijve beenspieren is dat minder plezierig.

Wandelen gaat best. Elke dag een uur en wekelijks een tocht van minstens 15 kilometer. Dat vind ik leuk, dus dat kan geen sport zijn. Want sport is een ramp. Je wordt er moe van, je gaat er zo van zweten en je moet er speciale kleding voor kopen. Vaak in de meest afgrijselijke kleuren. Fluorescerend roze of zo. Verder heb je veel dure spullen nodig, die je vervolgens in zo’n mega grote tas ergens naartoe moet zeulen. Het ergst vind ik als je je in zo’n vies, meurend kleedhok moet omkleden. En nergens kan je je portemonnee of huissleutel opbergen. Echt, sport is doffe ellende.

Zoals gezegd, word ik er nog dik van ook. Want van sporten krijg je spieren en spiermassa is zwaarder dan vet. Daar begint het al. En dan de honger die je ervan krijgt: echt enorm. Ik word er gewoon duizelig van. Het enige wat dan helpt is een vette hap, en een flinke ook. Dat begon al met zwemles, toen ik een jaar of acht was. Recht tegenover het zwembad zat een patatzaak. Ja, die weten hun locaties wel te kiezen. Ben je op zoek naar het plaatselijke zwembad of de sporthal, doe dan gewoon even navraag in een patatzaak. Ik ben een gewoontedier. Dus sport = patat.

Heel soms vind ik sport wel leuk. Op Bali, bijvoorbeeld, ging het terras van mijn hotelkamer over in een zwembad van zeker 60 meter lang. Kijk, daar hou ik nu van. Nonchalant en zonder zorgen in mijn bikini naar buiten lopen, handdoekje over een stoel op mijn privé-terras draperen en dan het water inglijden. Echt warm water. Niet zoals dat lauwe nat hier. Nergens heb ik trouwens zo goddelijk gezwommen als in het thermaal verwarmde water van Mataranka (Australië). Zomaar in de vrije natuur.

Schaatsen op natuurijs vind ik eveneens leuk. Zelfs al krijg je er nogal spierpijn van. Want dit kan gemiddeld eens in de tien jaar. De laatste keer was in 1985, geloof ik. Maar mijn noren wachten goed ingevet op de volgende keer.

Afijn, vandaag had ik het erover met vriendin F, tijdens onze wandeling van Hoenderloo naar Loenen. Vriendin F is tien jaar ouder dan ik en veel gezonder. Wat wil je? Zij doet aan zwemmen, fietsen, zingen, wandelen en zelfs hardlopen met een privé-coach. En dat de hele week door. Ze wist ook van mijn vage pijntje af toen ze met de gouden tip kwam: yoga!

Dat lijkt mij nou heerlijk: lekker liggen op een matje en af en toe wat rek- en strekoefeningen doen onder begeleiding van een zen-muziekje. Ik ga gelijk informeren.

17 gedachtes over “Meer beweging zou wel goed zijn

 1. Humans have evolved over millions of years for walking on to legs. Our muscle structure is adapted for walking and running for long distances.

  So, the best exercise is a brisk walk or gentle jog. Doing this works every (yes, every!) muscle in the body and in the correct proportion. The legs work hardest. Arms are just swinging. Heart and lungs do exactly what is needed. Tummy and back muscles keep you upright.

  Workouts with weights in a gym can be harmful because the muscles may not be worked in the correct balance and is only useful for those who need specific strengths required for some sport such as boxing, sprinting, rowing, swimming, etc. You will never see a long distance athlete with bulky muscles!

  So, keep walking!

  BTW, exercise does little for losing weight, unless you are into marathons! A correct (whatever correct may be) diet is the only way.

 2. Mijn vrouw doet eens in de week aan yoga met een vriendin. Geestelijk zeer ontspannen zeggen ze. Verder wandel en fiets ik graag, heb nooit aan sport gedaan maar ben toch slank en heb naar mijn idee een goede conditie. Ik moest eens voor mijn werk foto’s maken in een sportschool, maar wat mij het ergste tegenstond was de enorme zweetlucht die er hing 😦

  1. Kijk, zo wordt yoga steeds aantrekkelijker. Een goede conditie is belangrijk en zo te lezen doe jij ook genoeg. Goh, dus die sportscholen zijn nog altijd even erg. Ik ben in geen 35 jaar meer in een gymzaal geweest, maar kennelijk is er weinig veranderd. Bah!

 3. Kees Groen

  Yoga is een verdienmodelletje dat bij voorkeur predeert op de iets oudere vrouw. Lichter worden doe je dus alleen in de portemonnee. Is yoga op zich verkeerd? Nee, geheel niet, Ontspanning, focus, enige oprekking van pezen, spieren en gewrichten zijn je deel. Wordt je er slank van? Nee, niet direct, hoogstens indirect via een veranderde mindset. Krijg je er conditie van? Nee! Als je al dagelijks een uurtje loopt, is er maar één manier om je conditie verder te verbeteren… Bewegen in combinatie met een beetje naar adem happen. Loop dagelijks eens flink tegen een heuvel op, of een viaduct, of een trappenhuis naar 15 hoog. Dat hoef je toch geen sporten te noemen, nietwaar… Dus je krijgt er geen honger van. En als je al je vet in je lichaam omzet naar eenzelfde volume keiharde spieren, wordt je hoogstens 1 kilo zwaarder. Geen smoesjes dus.

 4. Ingrid van Bouwdijk

  Simpel: maak 2 x per week rennen een gewoonte. Voor je het weet kun je er niet meer buiten. Dat hoeft nl. niet in het flueriscerend roze, geen tassen, zweethokken en gedoe. Gewoon je achterdeur open doen en rennen maar.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.