De eksters slopen mijn boom

Al weken vliegen twee eksters af en aan. Een nieuw paartje dat hier voor het eerst een nest bouwt. Mijn boom is hofleverancier van hun nestmateriaal. Zo’n nest bouw je niet zomaar. Nee, er zijn wel honderden takjes nodig. En zal je zien: heb je net de basis opgezet, gaat het hard waaien. Eén windvlaag en het halve nest is naar de haaien. Da’s een test, je moet degelijk bouwen. Dus takjes oprapen en verder gaan.

Fladder, fladder naar die boom aan de overkant. Tak met je snavel vastgrijpen; dan flink rukken en draaien. (Ondertussen wel zelf overeind blijven.) Zo, die is los. Goed vastklemmen nu. Daar gaan we met het gevaarte. Fladder, fladder naar je eigen boom. Even uitpuffen. Dan naar het nest hoppen en de tak tussen de rest proppen. Of aan je partner geven, die ook vol toewijding bezig is. Wat een teambuilding.

En wat een geluk dat ze voor die andere boom hebben gekozen. Want mijn boom wordt binnenkort gekapt. Met een nest erin had dat niet gemogen.

13 gedachtes over “De eksters slopen mijn boom

 1. Ingrid van Bouwdijk

  Vanuit ons kantoor raam in het midden van Den Haag keken we vorig jaar op een echt stadsnest door duiven gemaakt: er zaten plastic sliertjes in verweven. Dit jaar is het plastic eruit verdwenen: hier zijn de duiven blijkbaar ook op de groene toer.

 2. ik heb gelukkig nog bomen genoeg in mijn tuin. er wonen 4 merels, twee tortelduiven, veel te veel kauwtjes, wat meesjes, roodborstjes en heel veel mussen.

  ik ben gelukkig.

  1. Houden zo, bomen zorgen voor leven in de tuin en bij jou is het een hele beestenboel. Er blijft hier nog een andere, mooiere boom over, die dan eindelijk de ruimte krijgt. Bijkomend voordeel: de hoge verdwijnende boom fungeert nu als uitkijkpost voor agressievere vogelsoorten (eksters, kauwtjes en kraaien). Ik hoop dat het kleinere grut straks veiliger is.

 3. Blewbird

  Ik ben dol op eksters. Toevallig kijk ik vanuit mijn raam uit op een nest. Ze zijn toch een portie druk! Dit nest hebben ze in een paar weken tijd uit de grond gestampt (zouden wij zeggen). Hun vorige nest is met het snoeien van de boom gesneuveld. Dat heb ik nog aangegeven bij de gemeente, maar daar hebben die beestjes hun huis natuurlijk niet mee terug.

  1. Ja, ik mag ze ook, het zijn bravoure vogels. Al zijn het krengen tegenover kleinere soorten. In Leiden keek ik ook uit op een nest en als ze jongen hadden, joegen ze zelfs de katten weg.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.