Mannen over vrouwen

Op deze Internationale Vrouwendag zal ik als vrouw eens een paar heikele zaken bespreken. Wij vrouwen zijn doorgaans van nature wat voorzichtiger dan mannen. We twijfelen weleens aan onszelf. (Enige twijfel is overigens een goede eigenschap.) En soms voelen we ons ondergeschikt, tegen onze zin in. Of we doen alsof we ondergeschikt zijn. Als dat zo uitkomt.

Want mannen denken wel dat ze ons kennen. En mannen kennende, twijfelen ze zelden aan zichzelf. (Of ze laten dat in geen geval merken.) Hoe dan ook, mannen weten het allemaal beter. Nou, volgens mij niet dus. Of niet altijd. Daar wil ik van af zijn.

Zo fulmineert Erdal Balci (een mannelijke schrijver en journalist) in de Volkskrant van 6 maart dat minister Sigrid Kaag onlangs in Iran bij haar ontmoeting met ayatollahs ‘een gordijnachtige doek’ op haar hoofd droeg. En ze maakte nog een lichte buiging ook. Voor ayatollahs!

Ze moet zich doodschamen, vindt Erdal. Want zijn tante, die leefde onder de tirannie van mannen, hield zich niet aan islamitische kledingvoorschriften. Nee, zij werd verrot geslagen en hield toch haar hoofd hoog. Nou fijn. Gefeliciteerd ermee.

Aan Erdal zou ik willen vragen: Heb je je al eens serieus in Scheherazade verdiept? Die ene van die 1001 nachten. Doen hoor. Misschien leer je nog iets van haar. Je vangt namelijk meer vliegen met stroop dan met azijn. Vrouwen weten dat beter dan mannen. Want vrouwen hebben de hele geschiedenis lang geraffineerd moeten zijn. Dus kunnen mannen maar beter niet zo bozig over vrouwen schrijven.

Iets anders. Ik vind dat iedereen zich minimaal één echt foute mening mag permitteren. Want wie zonder zonde is werpe de eerste steen. Achter deze Bijbelse spreuk zit trouwens ook een verhaal over man-vrouw verhoudingen. Maar – zucht – waarom schrijf ik dit? Mannen weten het toch zeker allemaal veel beter. 😉

4 gedachtes over “Mannen over vrouwen

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.