Vliegveld Lelystad: zat Gelderland te slapen?

Toen ik gisteren de kaart met de nieuwste vliegroutes vanaf Lelystad zag, schrok ik me wezenloos. Maar liefst zes routes gaan over de provincie Gelderland. Waarvan drie op vijf tot tien kilometer van mijn woning. Ook krijgt de provincie er een nieuwe wachtlus bij. Blijkbaar vooral door toedoen van het assertieve Overijssel. Dat komt nu met slechts drie armzalige vliegroutes weg. Fijne buren, zeg.

Hebben ze soms zitten slapen in ons provinciehuis? Hadden ze werkelijk het idee dat hun beschaafde brieven serieus zouden worden genomen, daar in Den Haag? In de zienswijze van Gelderland worden slechts zorgen geuit. Plus de hoopvolle verwachting dat de regering vanwege de Veluwe geen afbreuk zal doen aan paragraaf 3.5 Leefomgeving in het regeerakkoord. Onze provincie had met de vuisten op tafel mogen slaan en met voorstellen mogen komen, als je het mij vraagt.

Gelderse provinciebestuurders zijn véél te lief (of naïef). Twee routes gaan toch wel dwars over ons nationale park heen. Precies zoals de regering over de provincie en de hele Nederlandse bevolking heen walst. Met name zodra men de hijgende adem in de nek voelt van het grootkapitaal op Schiphol. Dat is nooit anders geweest. Met 22 jaar bewonerservaring onder de rook van de Kaagbaan weet ik wat beloftes waard zijn.

Ondertussen denk iederein an zèn ège, in goed Haags. De Flevopolder is boos over het uitstel. Terwijl wethouder Leon Meijer van de gemeente Ede de victorie kraait. Want twee routes zijn nu oostwaarts verlegd en gaan niet langer over zijn gemeente heen. Gefeliciteerd ermee. Wedden dat de rust in Ede van korte duur zal zijn?

Dankzij meneer Meijer mogen Wageningen, Bennekom en de gemeente Renkum straks creperen. Want die krijgen dan het tweerichtingsverkeer dat eerder boven Ede was gepland. Toevallig was ik net in 2015 naar die omgeving verhuisd. Onder meer om van Schiphol af te komen.

Volgens minister Van Nieuwenhuizen is er zoveel mogelijk geluisterd naar de wensen van de omwonenden. Dat zal best. Maar ons land is gewoon te klein voor de grootheidswaan van het bedrijfsleven. Dat is de kern van het probleem en juist daar doet niemand wat aan.

Bron: de Volkskrant/maps4news – tb/wm Bron: rijksoverheid.nl.

9 gedachtes over “Vliegveld Lelystad: zat Gelderland te slapen?

  1. Het gaat inderdaad helemaal niet alleen over het bedrijfsleven, dat is een eenvoudige kijk naar vliegen. Ook het aantal toeristen/mensen dat vlucht/vliegt is niet te tellen. We doen dat nu eenmaal graag, dat vliegen naar andere oorden.
   Nu ja, de problematiek als randbewoner van Brussel is me zeer bekend.

   1. Het bedrijfsleven is inderdaad niet de enige partij, maar speelt wel een dubbelrol op Schiphol. Vergelijkbaar met nicotineverslaving en de tabaksindustrie. Die ruimte krijgt het dankzij een regering zonder echt heldere visie op waar ze naartoe wil met de bevolking, (duurzame) werkgelegenheid, wonen en de inrichting van ons land op langere termijn. Zie een eerder logje hierover: https://raamopen.wordpress.com/2017/09/29/van-wie-is-onze-lucht/
    Momenteel wordt alleen al een flink aantal vluchten van en naar Afrika en Amerika via Schiphol omgeleid. Ik zie daar geen enkele toegevoegde waarde in, wel veel milieuschade. Zonder die vluchten zou dat hele Lelystad waarschijnlijk niet eens nodig zijn.

   2. PS: Toch nog maar even het Regeerakkoord 2017 Vertrouwen in de toekomst erop nagelezen in verband met mijn uitspraak over de visie van de overheid. Daarin wordt de groei van de luchtvaart niet geremd. Er wordt wel gestreefd naar belastingheffing op luchtvaart in internationaal verband. Ook mis ik een concrete visie op de bevolkingsgroei (en wenselijke samenstelling daarvan, al krijgen expat kenniswerkers voorrang). Verder lees ik hier geen beschouwing voor de lange termijn op nationaal wenselijk bouwbeleid (iedere gemeente mag dat zelf uitzoeken. Maar hoe richten we ons land dan in, waar liggen de grenzen, waar willen we over dertig jaar staan?). Voor de liefhebber staat het hele document hier: https://www.rijksoverheid.nl/regering/regeerakkoord-vertrouwen-in-de-toekomst.

   1. waterix

    Nou ja, we hebben een hoge levensstandaard, we wonen in goede huizen, hebben gemiddeld een goed inkomen, we hebben een goede gezondheidszorg, een goed onderwijssysteem en ga zo maar door. Dat moet wel ergens van betaald worden he.

   2. Oh zeker, in algemene zin hebben we het hier beter dan in bijna elk ander land. Neem alleen al onze bevoorrechte positie op de corruptie-index. Maar van de prijs die we betalen is geld slechts een factor.
    Ik zie jongeren die geen huis meer kunnen kopen omdat het ‘zo goed gaat op de huizenmarkt’. Ik zie zzp’ers, die ondanks alle jubelberichten over de economie amper rond kunnen komen. Ik zie natuur in de verdrukking komen en kieviten verdwijnen. Ik zie kippenboeren die 80.000 dieren moeten ruimen vanwege zo’n ‘efficiënte’ eierproductie methode. Met een winstmarge van slechts een cent kunnen ze niet anders. Tegelijkertijd is ons land een exclusief belastingparadijs voor vliegmaatschappijen en de rijken. En ik zie een massa forenzen op volle wegen en in treinen, die alle vereisten van hun ‘rijke’ leven nauwelijks kunnen bijbenen. Geen wonder dat ze continu op vakantie willen. Er staat in dit land trouwens ruim een miljoen mensen aan de zijlijn.
    Kortom, ons land voorziet doorgaans wel in basisbehoeften en ja, als je de VVD hoort, is er welvaart alom. Maar voor wie en tegen welke prijs?

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.