Wantrouwen jegens fairtrade en hulporganisaties. Zie dat maar te veranderen

Het is een zondagochtend zo’n zeven jaar geleden. Ik sta met tassen en modeaccessoires op een hippe indoor wintermarkt. De collectie komt van een fairtrade organisatie in Vietnam, die voorheen samenwerkte met Oxfam. En het Leidse Scheltemacomplex is de marktlocatie. Ik heb goede hoop op een succesvolle dag. Dit, hoewel het al tijden tegenzit, in allerlei opzichten. De economische crisis komt echt op een slecht moment wanneer je net als zelfstandige met eigen geld aan import van luxe artikelen begonnen bent.

Die dag verloopt de markt anders dan verwacht. Want mijn toegewezen plek is op zolder, terwijl ‘het’ beneden gebeurt. Bezoekers worden met borden en oproepjes naar boven gelonkt, maar weinigen nemen de moeite. We staan er als marktdeelnemers wat verloren bij. Pas later op de dag wordt het wat drukker.

Een klein groepje slentert naar mijn kraam. Twee getrouwde stellen van halverwege de vijftig. Ze zijn samen op stap en vermoedelijk meer uit nieuwsgierigheid (of verveling) naar de markt gekomen, dan dat ze iets willen kopen. Maar goed, elke bezoeker is een kans. De dames snuffelen bewonderend rond. Ze hebben alle tijd en we raken in gesprek. Over de herkomst van de collectie, over het borduurwerk en de mooie stoffen. En over wat fairtrade inhoudt.

Ik heb dan al jaren ervaring met financiering van Afrikaanse organisaties. Specifieker: hun programma’s voor betere toegang tot markten voor kleinschalige producenten. Het draait om bewustzijn creëren en kennisopbouw, samenwerking en kwaliteitsverbetering, versterking van veelal rurale organisaties, bescherming van eigendomsrechten, het doorbreken van discriminerende gebruiken, enzovoort.

Vooruitgang komt langzaam. Vaak is het twee stappen voorwaarts, een stap terug. Maar op deze manier kunnen armen zelf een stabieler en hoger inkomen vergaren. Daar gaat het om.

Een van de vrouwen op de markt is oprecht geïnteresseerd. Daarom vertel ik wat uitgebreider over de fairtrade benadering. Intussen groeit het groepje toehoorders voor mijn kraam. Tot er wel zo’n vijftien mensen tegenover me staan. Een deel luistert belangstellend en hoort mij welwillend aan. Sommigen vooraan pakken accessoires op terwijl ze meeluisteren. Anderen, wat meer achteraan, kijken mij argwanend aan.

Net wanneer ik mijn verhaal afrond met verwijzing in woord en gebaar naar de koopwaar, en net wanneer de eerste twee dames een tas en een sjaal selecteren, trekt een van hun echtgenoten zijn waffel open. ‘Nah, het zal allemaal wel. Ik geloof er niks van. Vooral de directeuren worden er rijk van.’

Meteen is de betovering verbroken. Verschrikt leggen de vrouwen de artikelen terug, alsof ze ermee betrapt zijn. Ik zie de toehoorders letterlijk terugdeinzen. Alsof ik besmette waar verkoop. Op de gezichten van de bezoekers staat nu vertwijfeling, snel overgaand in onverholen wantrouwen. De man heeft zijn punt gemaakt.

Iedereen druipt af. The show is over. Op naar het volgende oppervlakkige vermaak.

4 gedachtes over “Wantrouwen jegens fairtrade en hulporganisaties. Zie dat maar te veranderen

    1. Kan allemaal zijn. Maar ik vraag mij vooral af wat je op mijn blog denkt te bereiken met die ongenuanceerde opmerking over de kwaliteit van fairtrade producten. Uitgerekend onder dit logje. Zo geformuleerd zet je de kwaliteit van alle producten van de hele sector weg als bedenkelijk.

  1. Het is me wat denk ik dan. Het is nu eenmaal voor een aantal mensen een zeer oppervlakkige wereld. Van de producten gemaakt door multinationals worden vooral de “directeuren” rijk denk ik dan.

    1. Mee eens. Los van dat een steeds groter deel van de wereldbevolking het beter krijgt, blijft er toch een heel klein groepje dat extreem veel vermogen heeft. Met dergelijke sommen kunnen ze er ook voor kiezen om meer welvaart/welzijn voor iedereen te creëren, en er zelf ook nog wat aan te verdienen.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.