Foute mening over ras en IQ

Baudet heeft iets geroepen over de relatie tussen ras en IQ. Dat zwarte mensen dom zijn, of zo. En nu heeft iedereen het erover. Maar je ziet toch dat hij uitsluitend bezig is met zijn opgeblazen ego? Het manneke heeft geen tijd voor wetenschappelijke onderzoeksrapporten. Over de relatie tussen hongersnood en de schade die dat in de hersenen van ongeboren kinderen aanricht, bijvoorbeeld. Hongersnood maakt geen onderscheid tussen ras of nationaliteit. Het effect is op alle mensen gelijk. Waar ook ter wereld.

Als we dan toch bezig zijn over het IQ, wil ik best even mijn mening ventileren. Weet je wie er volgens mij superslim zijn? Dat zijn joden. Eeuwenlang overal vervolgd en in het nauw gedreven, hebben zij de ergste noden en agressie doorstaan. Alleen de sterkste, slimste en meest geluk hebbende mensen overleefden. Precies zoals het in de natuur werkt volgens de evolutieleer. Maar dat zal wel weer een foute opvatting zijn. Voor alle duidelijkheid: ik heb geen druppel joods bloed. Jammer wel, eigenlijk.

Baudet zou wat aan ontwikkelingssamenwerking kunnen doen. Met Afrikanen. Kan-ie nog veel van leren. Of, zoals de joodse Arnon Grunberg schrijft: ‘James Rondeau van het Art Institute of Chicago vraagt zich af welke beslissingen moeten worden genomen om ‘aan de juiste kant van de geschiedenis’ te staan.’

Wijze woorden. Intussen kan Baudet slechts dromen van een heldhaftige afkomst van Hugenoten. Of van joden, nu we het er toch over hebben.

21 gedachtes over “Foute mening over ras en IQ

 1. Dat las ik ook. Het was een van zijn partijleden die dit ooit zei (nrc Wetenschap).
  Het verbaast me niet dat het uit Baudets groepje vandaan komt. Hij heeft dat ego, inderdaad.
  De vleesgeworden arrogantie.

 2. ooh wat zou ik willen dat de TV en de kranten de komende zes weken helemaal geen enkele seconde en geen enkele letter meer besteden aan Baudet. Zelfs bij Jinek krijgt hij zeeen van tijd terwijl ze het heeft over de gemeenteraadsverkiezingen. Hij doet maar in een 1 dus gemeente mee. Geef die man geen podium, zou ik willen uitschreeuwen, maar dat is alweer een podium.

  Dit is het laatste wat ik schrijf over Baudet.

  1. Mee eens. Op Radio Gelderland is wel wat te horen over plaatselijke politiek, maar dit soort figuren trekken alle aandacht weg. Wat dat betreft lopen de media ook maar achter de meest mediagenieke types aan, zonder een uitgebalanceerd beeld van de belangrijke onderwerpen te scheppen.

   1. hoi Karin, nee ik heb deze week getwitterd dat ik het niet goed vond dat Pauw en Jinek zoveel aandacht aan ze gaven en de drie aanwezige lijsttrekkers een kwartier lang ondervroegen over Baudet. In plaats van over hun eigen partijen.

   2. Die programma’s heb ik niet gezien, maar op zo’n manier gaat er inderdaad onevenredig veel aandacht naar een partij. Het programma van FvD in Gelderland is trouwens flinterdun en leest als een boodschappenlijstje.

  1. I’m afraid reading the book will depress me. This is what I read just now on Wikipedia:
   https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Bell_Curve: ‘Sommige conclusies ondersteunden de rol en betekenis van het IQ, zoals verwoord in het boek The Bell Curve. Wat betreft de verschillen in IQ tussen etnische groepen werd betwijfeld of dit louter een gevolg was van genetische factoren. Waaraan dit dan wel zou kunnen liggen werd in het midden gelaten.’

   1. This is a debate I would not like to engage in! However, if one is prepared to ascribe higher intelligence to Jews, one should realise that, at the same time, one ascribes lower intelligence to non-Jews!

   2. Quite right. I wouldn’t take it too seriously myself. 😉
    And now for some sanity a quote from ‘Over mij’: Aan waarheidsgetrouwe verhalen voeg ik soms een beetje zelfspot of fantasie toe. Dus neem niet alles serieus. Mijn blog is onder andere bedoeld voor mensen die van doordenken houden.
    ‘Kies kalm je weg te midden van het rumoer en de haast en herinner je hoeveel vrede er in de stilte kan zijn.’ Uit: Desiderata, Max Ehrmann, 1927.

  1. Jouw reactie heb ik waarschijnlijk uitgelokt door bewust op de man te spelen (ego en afkomst van Baudet). Daarmee heb ik mij net zo vals opgesteld als hij zelf doet. Want niemand wil worden weggezet op basis van ras of enkele (al dan niet vermeende) kenmerken.

   Ik neem het hem kwalijk dat hij manipuleert door selectief rond te shoppen in onderzoeksuitkomsten. De rector magnificus van zijn oude Leidse universiteit zegt het zo in de Volkskrant van 9 februari j.l.: ‘Natuurlijk: we zijn gebonden aan grenzen van wet (niet beledigen, lasteren of haatzaaien) en wetenschappelijke integriteit (niet frauderen of plagiëren, geen onderzoeksresultaten verzinnen).’

  1. Wat mij betreft is Baudet met zijn ego volstrekt onbelangrijk. Zelfs dat hele gedoe rond ras en IQ is bijzaak. Hij raakt een gevoelige snaar en dat wijst op een dieper liggend probleem waar we als samenleving (nog) geen oplossing voor hebben.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.