De impact van een vlo

Vlooien kunnen meer teweegbrengen dan je denkt. Twee waargebeurde verhaaltjes uit mijn levensgeschiedenis.

De inspectie van de huurwoning
Na een lange reis ben ik terug in Nederland. Mijn spullen staan her en der opgeslagen bij familie. Ik woon tijdelijk bij mijn ouders, wanneer ik weer een Leidse huurwoning toegewezen krijg. Tot mijn genoegen betreft het een historisch pand in de binnenstad. Voor de overdracht heb ik een afspraak met een meneer van de woningbouwvereniging.

Het huis is leeg en schoongemaakt. Op de muren droogt een nieuw laagje verf. Daarom staan de tuindeuren op een kier. Als we binnen rondlopen, voel ik ineens een kleine beet in mijn dij. Al snel begint het tien centimeter lager ook te kriebelen. Ik probeer heel onopvallend te wrijven. De meneer van de woningbouwvereniging wordt nu ook onrustig. Even later gaat het niet meer en roepen we het uit: ‘Vlooien!’ We doen ons best om beheerst de inspectie af te ronden, maar vluchten al snel de deur uit.

Daar staan we dan, als een stelletje clowns op de stoep voor het huis. Meneer met een mapje papieren van de woningbouwvereniging onder zijn arm. Ik onbedwingbaar wrijvend over mijn benen. En samen de vlooien van elkaars kleding af plukkend. We kunnen er wel om lachen. Volgens meneer is deze situatie niet eens ongebruikelijk. Hij maakt het vaker mee als de kat verhuisd is en de vlooien achterblijven.

De huismeester van het kantoorgebouw
Ik weet dus hoe vlooien eruitzien, wanneer er vijf jaar later weer een opduikt. Deze keer in het grote kantoorgebouw aan het Leidse Schuttersveld waar ik dan werk. Een vlo! Op onze afdeling! Die zorgt zomaar voor wat opwinding in een verder tamelijk voorspelbaar bestaan. Ik krijg het beest te pakken en plak hem met transparant plakband op een papiertje. Dat moet ik toch even aan de huismeester laten zien. Hij zit bij de ingang achter zijn balie.

Zodra ik de hal betreed, kondig ik de vlo direct bij hem aan. Een tikkeltje sensatiebelust is mijn stemming wel. Op dat moment zit er een bezoekster op een stoeltje bij zijn balie. Niet goed nadenkend, zie ik haar voor familie van hem aan. Die mensen komen wel vaker langs om een sigaretje te roken. Tot mijn teleurstelling reageert hij nauwelijks. Ik laat nog demonstratief het papiertje zien met de vastgeplakte vlo.

Achteraf weet ik niet wie van ons zich het meest heeft geschaamd. Hij, die ter plekke door de grond zakte. Of ik, die dit toch iets discreter had kunnen aanpakken. Want die mevrouw was de vastgoed manager van de Leidse universiteit. Ze was op zoek naar extra kantoorruimte en had haar oog laten vallen op de hele zevende verdieping.

(Alsnog, 25 jaar na dato: Sorry, Jan.)

4 gedachtes over “De impact van een vlo

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.