Gesprekjes hier en daar

Station Arnhem Centraal rond 10:00 uur. Een mevrouw in een geel hesje tegen een man in dito hesje: ‘Je moet niet zo hard denken. Dat doet pijn aan je hersenen.’

Op een dijkje van de Grebbelinie nabij Veenendaal. Een wandelaarster vertelt dat haar 93-jarige moeder overleed vorig jaar. Ze was dementerend. Of haar moeder nog heldere momenten had, vraag ik haar. ‘Ja, soms wel. Ze zei weleens dat ze er genoeg van had. Maar op andere momenten vond ze het toch jammer dat haar einde naderde. Want als ze dood was en daar boven zat’, vertelt haar dochter, wijzend naar de hemel, ‘dan miste ze de vette roddels hier beneden.’

In het bezoekerscentrum nabij het spoor. Wandelgids tegen de serveerster: ‘Deze cappuccino is niet goed.’ Hij toont dat het lepeltje zinkt. Ze moet maar een nieuwe brengen. Ter verklaring tegen de groep: ‘Ik zeg tegenwoordig waar het op staat. Vroeger deed ik dat niet en accepteerde ik alles. Toen was ik erg verlegen.’ Ik merk op dat hij me doet denken aan een kettingroker die de sigaretten heeft afgezworen. (Die schieten soms ook compleet door in hun afkeer jegens rokers.) Hem ontgaat het verband. Is botheid = overschreeuwde verlegenheid?

Rhenen. De aansluitende bus rijdt voor mijn neus weg. Ik ben moe en pissig. Er loopt op deze terugrit van alles mis door een verkeerd advies. En nu dit weer. In het hokje bij de halte zit een jonge man met een kreukelig tasje. Hij lijkt enigszins verward. Met oortjes in tuurt hij strak naar zijn smartphone. Na een kwartier gedrentel ga ik toch naast hem zitten. Hij speelt een game. Dan wendt hij zich tot mij, oortjes nog in zijn oren. Zacht pratend legt hij me een ingewikkelde kwestie uit de Bijbel voor. Of ik hem raad kan geven.

2 gedachtes over “Gesprekjes hier en daar

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.