Onze toekomst staat in de sterren

Na publicatie van ‘BlackRock lost klimaatprobleem op’ volgt een reactie van Vuurklip. Het maakt niet uit wat we doen, schrijft hij, die klimaatverandering gaat toch door. Dat komt vooral door de zon en hoe de aarde daaromheen beweegt. Ik kijk op Wikipedia en besef het. Dat de mensheid als soort zeker zal verdwijnen. Alsof we er nooit zijn geweest. We kunnen dat moment hooguit een paar milliseconden uitstellen.

Ik moet denken aan de taferelen op de zijpanelen van Jeroen Bosch’ Laatste Oordeel. Hemel en hellevuur. Ze houden ons een toekomst voor na dit aardse leven. Dit gaat om meer dan onze eigen toekomst of de keuzes die onze kinderen krijgen. De hemel toont de mogelijkheden binnen ons aardse bestaan. Maar het hellevuur is de plek waar onze planeet uiteindelijk heen zal gaan.

Klimaatverandering maakt ons bang. Als het zeer geleidelijk gebeurt, behappen we het nog wel. En wij niet alleen. Ook veel planten- en diersoorten passen zich over lange periodes aan. Maar verandert onze leefwereld relatief snel, dan zal dat gepaard gaan met chaos en geweld.

Misschien zagen wij, aardse krabbelaars, de komende ondergang al eeuwenlang. Gewoon in de sterren van het heelal.

Binnen een milliseconde in eeuwigheid volgen nu razendsnel veranderingen. Eerst een bevolkingsexplosie in Afrika. Vervuiling en roofbouw op natuurlijke middelen gaan voorlopig nog versneld door. Dan ontstaat droogte waar nu water is en kou waar het nu warm is. En andersom. Wat leidt tot massale volksverhuizingen. Toekomstige woestenijen worden de nieuwe wildernis. Huidige woestijnen zullen na regenval weer vruchtbaar blijken. Indien er dan nog bijen zijn. Want de uitdaging is om deze veranderingen samen met flora en fauna te overbruggen.

Wat in vele millennia daarna volgt, is een grijs gebied. Maar dat hellepaneel van Jeroen Bosch wordt ooit werkelijkheid. Namelijk wanneer de zon de aarde droog kookt. Dat is onze verre toekomst. Dus zou ik zeggen: maak er tot dan het beste van.

23 gedachtes over “Onze toekomst staat in de sterren

 1. Had de reactie van Vuurklip gelezen. Wilde er op reageren, maar heb mijn reactie weer gewist. Ik heb eigenlijk geen zin om te discussiëren met fatalisten.
  Natuurlijk gaat de klimaatverandering onverminderd door. Maar dat vind ik nog geen excuus om de aarde uit te leven en het klimaat totaal te verzieken.
  Maar nogmaals ik ben uitgeduscusieerd.

  1. Accepting and adapting to climate change does not imply that one should not care about pollution and wasteful use of resources. These are separate issues. Unfortunately these issues get conflated by the Green movement.

  1. Aha, nog voordat ik jullie reacties zag, omdat ik keek naar het nieuws over de storm in Noord-Europa, de documentaire Blue Planet II en een programma over de gevolgen van Katrina voor New Orleans, zijn jullie er samen al uit. Dat geeft weer hoop voor de mensheid in de nabije toekomst. 😉
   ‘Accepting and adapting to climate change does not imply that one should not care about pollution and wasteful use of resources. These are separate issues.’ Dit is inderdaad mijn nieuwe inzicht voor vandaag.

 2. Ik zit hier van alles te lezen, maar weet nog niet te reageren. Ik weet heel weinig van klimaatverandering en ik ben nogal struisvogelig bij nare berichten. Toch vind ik het in principe wel leuk om je te gaan volgen.
  Dank voor je reactie op mijn weblog, Raamopen. (Een aparte naam)

  1. Als ik het mij goed herinner, heb jij eens een stukje hierover geschreven waarbij je vooral naar je gezonde verstand luisterde. Ikzelf luister naar iedereen en trek vervolgens mijn eigen conclusie. Onder meer de informatie op de Wikipedia pagina over klimaatverandering vond ik verhelderend. We zijn als soort nietiger dan we zelf willen zien.

   1. Ik vind onze soort niet nietig t.o.v. de aarde. Ik geloof wel dat we genoeg bomen gekapt hebben en genoeg schade aangericht hebben. Maar een beetje gezond verstand bij de wetenschappers zou ook geen kwaad kunnen. Eerst eens vliegtuigen en boten aanpakken in plaats van de auto’s die in verhouding minder bij dragen maar makkelijker aan te pakken zijn.

   2. Met uitlaatgassen zijn we vooral bezig al het leven uit te roeien. Wat ik nog niet weet, is hoe de aarde zich in het heelal zal gedragen als de ozonlaag weg is, of als er 1.000 atoombommen ontploffen. Raakt de aarde dan uit koers en ontstaat er een kettingreactie aan botsingen met planeten, etc.? Wat doen die atoomstoffen in het heelal? Waar blijft het water? Werp een steentje in een rivier en er verandert iets. Dat idee. Als we zo’n soort koerswijziging kunnen bewerkstelligen, dan zijn we inderdaad niet nietig ten opzichte van de aarde. Maar als wij en alle planten en alle dieren dood gaan, dan draait de aarde wel gewoon door. (Denk ik.)

 3. De kans om met een planeet te botsen is erg klein, om met meerdere te botsen is vrijwel onmogelijk, daar zijn de onderlinge afstanden te groot voor. De aarde zit volgens mij gevangen in ons zonnestelsel en gaat daar niet uitkomen met 1000 atoombommen. Als zou hij in tweeen breken, dan geraken ze niet ver van elkaar. Het water zal bevriezen en wordt een grote ijsklomp. Atoomstoffen…ik ben geen natuurkundige, maar ook die zullen niet kunnen ontsnappen aan de aantrekkingskracht denk ik. Er staat een mooi filmpje op youtube over wat er gebeurt als er vanaf morgen geen mensen meer op de aarde zou zijn. Pas over 100 miljoen jaar zullen dan alle sporen van de mens zijn uitgewist.

  1. Als de aarde gevangen zit in ons zonnestelsel, dan is dat eigenlijk een geruststelling. Dan kunnen we als mensen tenminste niet nóg meer schade aanrichten. We zijn al erg genoeg bezig. Weet jij waar dat filmpje op YouTube te vinden is? Ik ben wel nieuwsgierig.

 4. Hier dan een ander geluid. Natuurlijk is de mens bezig het klimaat op te warmen, maar gezien de geologische geschiedenis van de aarde van de afgelopen 2 miljoen jaar, het begin van de ijstijden, lijkt het er eerder op dat we over duizend jaar weer in een ijstijd zitten. Deze warme periode duurt nu al 15000 jaar, de vorige duurde 10000 jaar, en voor zover geologen dat kunnen zien heeft geen enkele warme periode zo lang geduurd als deze.

  1. En dat terwijl de industriële revolutie pas rond 1750 in Engeland begon. Maar de Romeinen konden ook aardig vuurtje stoken, als ik het goed heb begrepen.

   Een anekdote uit het het boek van Govert Schilling, dat ik nu pas lees (schaam, schaam; eerder keek ik alleen naar de plaatjes): ‘Tijdens een lezing vertelt een astronoom dat de zon over vijf miljard jaar zal uitdoven en dat er dan geen leven op aarde meer mogelijk zal zijn. Een mevrouw achter in de zaal staat op en vraagt verschrikt”: ‘Wanneer gebeurt dat?’ ‘Over ongeveer vijf miljard jaar,’ antwoordt de astronoom. Waarop de dame opgelucht ademhaalt en zegt: ‘Oh, ik dacht even dat u vijf miljoen zei.’

  1. Brrr, ik moet er niet aan dénken. 900 jaar kun je nog een beetje van je afzetten, maar 100? Dan leven de kleinkinderen van mijn zus mogelijk nog. Jij zal toch ook wel aan het lot van jouw misschien toekomstige nakomelingen denken?

   1. absoluut. Dat is mijn hele motivatie om politiek actief te zijn. Maar mocht je ens behoefte hebben aan een heel andere kijk op de klimaatdiscussie (absoluut niet vanuit klimaatsceptisch oogpunt, maar vanuit het lange-termijn perspectief van de aarde zonder aan de mensen erop te denken) kijk dan eens naar de temparatuurschommelingen tijdens de afgelopen 2,5 miljoen jaar, sinds het begin van de ijstijden. En omdat het tijdperk van e ijstijden pas stopt als Antarctica van de Zuidpool wegdrijft, is de komst van een volgende ijstijd absoluut zeker. Of dat over tien, honderd, of over duizend jaar is, dat weten we niet. Maar duizend jaar lijkt lang, dan zou dit de langste warme periode zijn ooit.

 5. Ik wil dit zeker aannemen. Alleen wil ik er eigenlijk niet aan denken.

  We geloven in maakbaarheid en zijn zo geprogrammeerd om door te gaan met waar we mee bezig zijn, dat het voor veel mensen moeilijk is om stil te staan, serieus te reflecteren en dit te laten bezinken.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.