Hoogwater Rijn bij Oosterbeek

Het kon niet bij één logje blijven na die fotosafari van gisteren. Er is gewoon te veel mooi materiaal. Ik zal me beperken tot drie foto’s van de Rosandepolder en het oude kerkje in Oosterbeek. (Klik er eventueel op voor een vergroting.)

Op de eerste foto staat het oude kerkje. Deze is genomen in de richting van Driel. Bij normaal waterpeil is de weide op de voorgrond het domein van een kudde schapen en een geitje.

Op bovenstaande foto staat het dobberende bootje van gisteren. Misschien is die wel van de campingeigenaar. Deze foto is nabij de Benedendorpsweg genomen. Oosterbeek zelf ligt hoog en droog op een stuwwal. In het dorp zie je driehoekige verkeersborden bij hellingen van 10%. Het is er soms net alsof je in Frankrijk bent. Zo dicht bij de bossen van de Veluwe verwacht je niet direct een oer Hollands poldergebied. Maar deze Oosterbeekse uiterwaard heeft het wel.

In de verte zie je de spoorbrug bij Arnhem richting het zuiden. Links van het fietspad ligt een weiland waar gewoonlijk dikbilkoeien grazen. Alleen nu even niet. Iets verderop is een akker waar mais groeit. Het fietspad loopt met een bocht naar links langs de kale knotwilgen. Daarnaast ligt een strook gras voor jongvee. En rechts ernaast een slootje met een oud gemaal op het groene dijkje. Achter dat dijkje ligt weer een sloot met knotwilgen ernaast. En daarachter ligt de ondergelopen weg naar de camping en de jachthaven. Die weg was pas opgeknapt. Rechts daarvan is een grote weide voor paarden (en honderden ganzen), en iets verderop liggen akkers. Uiterst rechts in de verte zie je een zilveren streepje tussen bomen. Dat is de rivier.

Weg naar camping Oosterbeeks Rijnoever en jachthaven.

Ik kom graag in de Rosandepolder. Die doet sterk denken aan de weilanden rond Zoeterwoude, waar ik ben opgegroeid. De geur van koeienpoep, het kalme geluid van hun gegraas en gesnuif. Soms een riedeltje van een vogel en het blazen van de wind. Het fietspad verkeert in zeer slechte staat en is erg hobbelig. Overal zitten grote gaten die bij de minste regenval over de hele breedte vollopen. Dan glibber je voorzichtig via de graswalletjes vlak langs het prikkeldraad. Juist omdat het er zo rommelig is, vind ik die route prachtig.

2 gedachtes over “Hoogwater Rijn bij Oosterbeek

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.