Een dadenwijzer voor de kiezer

In maart 2018 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Het beeld dat mensen van landelijke politici hebben, is daarop van invloed. Van mij mogen politici komen met een dadenwijzer op beide niveaus. Dit naast de stemwijzer en de stemmentracker van ProDemos. Want als kiezer stem ik liever op realistisch haalbare plannen dan op luchtfietserij.

In 1982 mocht ik voor het eerst naar de stembus. De werkloosheid onder jongeren was toen torenhoog. Joop den Uyl zou voor banen zorgen. Zo kwam zijn verkiezingsbelofte althans op mij over. Dus kreeg hij mijn stem. Een jaar later schoot het werkloosheidscijfer door het plafond: 639.000 op 14,4 miljoen inwoners. Het was duidelijk: die Den Uyl en zijn partij waren niet te vertrouwen. Ik heb in geen 35 jaar meer gestemd op de PvdA. Wellicht had een dadenwijzer mij op andere gedachten kunnen brengen.

Plannen zijn mooi en toekomstvisie is cruciaal. Maar je wil als kiezer vooral weten wat een politicus bereikt. Als ik op een baan solliciteer, vraagt een werkgever toch ook wat ik tot dusver heb gedaan. In een CV wil hij lezen over behaalde resultaten en de impact daarvan. Dit soort informatie moeten we evengoed van politici kunnen krijgen.

In een dadenwijzer geeft een partij aan wat ze in de afgelopen vier jaar heeft bereikt. Kortom: wat was het plan, wie deed wat, wat is nu de uitkomst. En indien mogelijk: wat is daarvan het lange-termijneffect. Gewoon SMART. Met ruimte voor een korte toelichting over omstandigheden of verklaring voor afwijkingen. Kamerdebatten worden opgenomen, dus is er bewijsmateriaal voorhanden. Ik zie graag een overzicht met daden van alle partijen, gerelateerd aan de dertig belangrijkste onderwerpen uit de regeerperiode.

Dan kunnen kiezers voortaan de dadenwijzer naast de stemwijzer leggen en een beter geïnformeerde keuze maken. Voor politieke partijen geeft het een direct input voor het ander. En we zien direct scherper wie werkelijk wat bereikt: de rechtse populist, de liberaal, de sociaaldemocraat, of een linkse partij. Maak maar inzichtelijk aan wie de eer (of de hoon) toekomt.

2 gedachtes over “Een dadenwijzer voor de kiezer

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.