Nieuwsselectie leidt tot tunnelvisie

Als ouderwetse krantenlezer behoor ik tot een mogelijk uitstervende groep. De Volkskrant wacht het einde niet af en stuurt mij een mooi aanbod. Via de app Topics kan ik het laatste nieuws ook lezen op mijn smartphone. Zowel landelijke als regionale kranten doen mee. Ik laat me verleiden en download de app. En dan begint de ellende.

Want: ‘Van sommige onderwerpen wil je gewoon alles weten omdat ze je persoonlijk raken. Je eigen club, de nieuwste muziek, of de ontwikkelingen in je eigen stad of regio. Topics selecteert alles over jouw favoriete onderwerpen uit de 13 beste kranten. Met je persoonlijke nieuwslijsten navigeer je op een makkelijke manier naar de onderwerpen die jou interesseren.’

Dus mag ik alles aanvinken waarover ik wil lezen: economie, sport, persoonlijke verhalen, cultuur, regionale berichtgeving, gezond leven, werk en geld, inspirerende vrouwen, reportages uit het buitenland, leuk om te weten, aan de buis gekluisterd, Nederland in cijfers, bezinning, Nijmegen, boeiende gesprekken, op het witte doek, Kabinet-Rutte III, wereld van de wetenschap, en ga zo maar door. Ik vind het geweldig.

Maar het is problematisch. Want mijn mobieltje krioelt van de spionnen en de bemoeials. Zoals de usual suspects Microsoft en Google. Zelfs het levenslang verbannen Facebook weet gegevens af te tappen. Daarom maak ik met enige schroom een selectie van gewenste onderwerpen. En als Topics mij dan een artikel voorschotelt, sta ik wederom voor een dilemma. Ga ik artikelen aanklikken over schimmige landen en organisaties? Of wat te denken van onderwerpen als chronische ziekten, huiselijk geweld en schuldsanering?

Nu al word ik daar steeds voorzichtiger mee. Ik prijs mezelf dan ook gelukkig met mijn ouderwetse papieren krant. Daarin zitten tenminste geen camera’s die al mijn oogbewegingen volgen en doorseinen wat ik lees. Zoals de nieuwste reclameborden op straat wel doen. Maar feit is dat ik bepaalde digitale nieuwsberichten mijdt. En daar gaat het mis.

Want selectieve nieuwsmijding leidt tot het volgende probleem. Je moet zaken van alle kanten belichten om goed geïnformeerd en objectief te blijven. Niet alleen maak je zelf selectiekeuzes. Ook Google zal dat voor je gaan doen wanneer je steeds dezelfde onderwerpen aanklikt. Het lijkt op preken voor eigen parochie, waarbij  parochianen enkel vernemen wat ze zelf willen horen. Er ontstaat een zelfversterkende selectie van almaar eenzijdigere nieuwsgeving, die onherroepelijk tot tunnelvisie leidt. En heb je eenmaal tunnelvisie, dan geloof je uiteindelijk alleen nog in je eigen gelijk.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.