Op vakantie naar Somaliland

Somaliland in de Hoorn van Afrika is een probleemgeval. Kijk naar de buren: Somalië, Eritrea, Djibouti, Ethiopië; plus Saoedi-Arabië en Jemen aan de overkant. Geen mens peinst erover om daar vakantie te vieren. Maar Somaliland heeft voor fijnproevers wel wat te bieden. ‘Het historische centrum van Berbera [aan de Golf van Aden] is een toonbeeld van de rijke, pre-twintigste eeuwse Ottomaanse architectuur met wijken waar ooit een bloeiend verkeer bestond tussen Arabische, Indiase en Joodse handelsgemeenschappen.’

Deze zin alleen al geeft het land een magische aantrekkingskracht. Helemaal voor liefhebbers van het historische Midden-Oosten. En ik ben zo iemand. In de wijde omtrek van de Arabische wereld tref je op eeuwenoude handelsroutes dergelijke culturele kruispunten aan. Tot ver in donker Afrika en in China. Deze plaatsen fascineren mij mateloos.

De tastbare sporen liggen er voor het oprapen. Overblijfselen van culturen en samenlevingsvormen waarvan wij in het Westen nog altijd nauwelijks sjoege hebben. Ondanks alle kennis en het internet van de 21ste eeuw. Vergane glorie uit lang vervlogen tijden. Stammend uit de hoogtijperiode van onder meer Arabische geleerden. In eeuwen opgebouwd. Lang voordat islamitische en libertarische fundamentalisten alle wetenschap van de aardbol probeerden te vagen.

Lees het artikel Somaliland zoekt toeristen op Afrika Nieuws, uw alternatieve en wel betrouwbare informatiebron.

2 gedachtes over “Op vakantie naar Somaliland

  1. Geleerden en kenners weten dit natuurlijk ook maar jammer dat we op school zo weinig over deze geschiedenis meekregen.
    We weten van de kennis en architectuur die aanwezig was in o.a. Egypte (pyramiden en algebra), de rijkheid van Arabische taal en de deelname aan de slavencultuur maar veel meer hoorden we er niet over.
    Van der Lee stipte het aan in zijn boek ‘De Afrikaanse weg’ maar summier.

    1. Als je een Chinese wereldkaart ziet, dan ligt China in het midden. Bij een Europese ligt Europa in het centrum. Nu we via apps en internet onze eigen persoonlijke selectie van het nieuws maken, zal het beeld nog verder verengen, vrees ik.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.