Kennis uit literair werk

We wandelen op de Veluwe en kennen elkaar al ruim tien jaar. Zij is een pas gepensioneerde senior beleidsmedewerkster in het sociale domein. Type brede interesse, bereisd, belezen, moderne kunst, klassieke muziek, bewust gezond, maatschappelijk vrijwilligerswerk en doorgaans verkerend in elitair gezelschap. We praten over de toestand in de wereld, voor ons een vast onderwerp, wanneer ze mij ineens vraagt: ‘Lees je eigenlijk wel boeken?’

Vreemd. Want ze kent mijn vakinhoudelijke en persoonlijke ontwikkelings-geschiedenis. Bovendien weet ze dat ik tegenwoordig nog zelden literatuur lees. Literatuur en kwaliteitskranten zijn de enige publicaties die zij een blik waardig acht. Wat ik eigenlijk nogal beperkend vind. Als je bijvoorbeeld nooit een boekje uit de Bouquet reeks leest, mis je toch inzicht in de voorkeur en verlangens van een deel van de Nederlandse medemens.

Ik voel me plotseling geframed. Onheus weggezet als iemand die ik niet ben.

We vormen ons continu een beeld van de ander, uit overlevingsdrang. Want we moeten bij een eerste ontmoeting direct inschatten: goed of kwaad volk. Is er geen gevaar, dan kunnen we nader kennismaken. Hoe langer we met iemand omgaan en hoe vaker we samen uiteenlopende situaties meemaken, hoe meer aspecten we van iemands persoonlijkheid zien. Een eerste oordeel vellen kan geen kwaad. Als we maar beseffen dat het onvolledig is en het steeds bijstellen. Trouwens, wanneer kennen we iemand nu echt?

Iets vergelijkbaars speelt bij het vergaren van kennis. Wanneer weet je werkelijk alles en begrijp je het geleerde nog ook? Moet je vooral zelf iets ervaren, of is erover lezen genoeg? Moet je ervaring altijd met literatuur onderbouwen, om het waardevol te maken? Moet er altijd wetenschappelijk onderzoek plaatsvinden? Of bereik je linksom of rechtsom op een bepaald moment zelf voldoende wijsheid om de juiste conclusie te trekken? Voor zolang als die van toepassing is.

2 gedachtes over “Kennis uit literair werk

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.