Déjà vu ontmoeting met oude buren

Het is een beetje een aparte gewaarwording. Nog niet zo lang geleden vlogen hij en ik elkaar zowat in de haren. Bij wijze van spreken dan. Hij woont hier om de hoek. Toevallig zien we elkaar weer een paar weken later. Er moet een oplossing komen. Niemand van de betrokkenen wil dat de situatie voortduurt. Deze keer probeer ik het op een andere manier. Al weet ik niet goed hoe en waar te beginnen. Hij ziet het en vreemd genoeg zorgt dat voor een doorbraak.

Prompt vertelt hij uit zichzelf een heel verhaal. Tot dan toe was hij een onbekende, van wie ik slechts vaag een indruk had. Terwijl het veel kan schelen als je raakvlakken hebt. Hij praat honderduit over wat er langer geleden is voorgevallen. Ook laat hij heel wat los over zijn leven en zijn werk. Hij noemt zelfs zijn oude adres met huisnummer en al, in Leiden. Wat!?

Het zal toch niet wáár zijn? Dat uitgerekend hij hier in het oosten de levende connectie vormt met mijn geboortestad. Het wordt nog bizarder, want hij vertelt doodgemoedereerd verder. Over zijn stiefvader, een nationale beroemdheid. Een paar nummers van diens band staan nu in de Top 2000. Deze man woonde tijdens mijn jeugd bij ons op de hoek van de straat, in het dorp waarin ik ben op gegroeid. Nou já zeg! De stiefvader is inmiddels ook hiernaartoe verhuisd.

Vandaag kwam ik ze tegen: de stiefzoon, de beroemdheid, en de vrouw die hen samenbracht. Gewoon even verderop in ons dorp, in Gelderland. Ik hoor de stiefzoon bij het naderen vertellen waar ik ooit woonde, en daarna groet hij. Gedrieën vormen ze een halve kring om mij heen. Recht tegenover me staat de beroemdheid.

Daar staan we dan als voormalige dorpsgenoten, elkaar glimlachend te monsteren. Allebei met onze handen in onze zakken. Ik herken hem direct, maar hij zal niet weten wie ik ben. We delen een stukje dorpsgeschiedenis, maar schelen twintig jaar. Toch verwacht ik het elk moment. Dat hij het gaat vragen. Zodra ik mijn achternaam heb genoemd. Of ik er eentje van Dorus ben.

2 gedachtes over “Déjà vu ontmoeting met oude buren

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.