Zorgverzekeringspasje

Samen met circa 910.000 Nederlanders stap ik per 2018 over op een andere zorgverzekeraar. Volgens de ZorgWijzer wisselen steeds minder mensen van maatschappij. Degenen die vertrekken, doen dat om vier redenen. Namelijk: geld, een veranderende zorgbehoefte, uit ontevredenheid over de dekking of de slechte service. Wat mij betreft mag er nog een vijfde categorie bij. Want ik ervaar de vormgeving en tekst op mijn huidige zorgverzekeringspasje als stigmatiserend.

Dat zit zo. Al eeuwen ben ik klant bij het Zilveren Kruis. En al jaren had ik een gewone zorgverzekering, met een plusje of sterretje en een aanvullende tandartsverzekering erbij. Mijn pasje was altijd onopvallend vormgegeven en neutraal zacht blauw. Zoals je van een serieus zorgverzekeringspasje mag verwachten.

Totdat ik vorig jaar op de kleintjes ging letten. Ik had geen inkomen en wilde mijn vaste lasten inperken. Daarom viel de keuze op een Basis Budget verzekering. Dat was best al een griezelige stap. Ineens mocht ik niet meer zelf beslissen naar welk ziekenhuis ik ging. Niet dat ik de deur platloop bij zo’n medische instelling. Maar toch.

Zodra je weet dat je geen recht meer hebt op iets wat altijd vanzelfsprekend was, dan is dat even slikken. Ik durfde me eigenlijk amper nog te bewegen. Bang als ik was dat ze me bij een ongeluk naar een of ander achenebbisj ziekenhuis zouden brengen. Want ineens raakte zelfs een academisch ziekenhuis buiten bereik. Natuurlijk, artsen in andere ziekenhuizen zijn ook academisch opgeleid. Maar toch.

Erger was het nieuwe pasje. Niks geen neutraliteit en professionele uitstraling. Dit pasje heeft het schreeuwerige uiterlijk van een low budget outlet. Een rare tint blauw, in combinatie met oranje en fuchsia-roze. Het lijkt alsof ze mijn gegevens er met een witte sticker op hebben geplakt. Bovendien staat er met koeienletters ‘Basis Budget’ op.

Je durft zo’n goedkoop ding niet eens bij de huisarts te laten zien. Voordat je het weet word je, net als vroeger, naar het spreekuur voor fondspatiënten verwezen, afgezonderd van de particulieren.

Nou, ik ben dus overgestapt naar de OHRA. Heb wel drie keer gecheckt of er echt stond dat ik helemaal zelf mag bepalen waar ik mij laat behandelen. Dat mag. Verder heb ik bijzonder nauwkeurig gelet op wat er allemaal zit in hun pakket. En wat eraan ontbreekt. Want wat niet nodig is, hoef ik ook niet. Alleen ben ik vergeten om naar de kleuren van mijn toekomstige zorgpasje te vragen. Ik hoop er maar het beste van. Anders moet ik volgend jaar weer wisselen.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.