Bouwvakkers inhuren. Wat een gedoe

Als eigenaar van een oud huisje heb ik met bouwvakkers veel ervaring opgedaan. Een greep uit deze ervaringen. Heel concreet klussen afspreken en deze vervolgens op geheel eigenwijze; pardon: eigen wijze uitvoeren. Tergend langzaam werken als er een uurtarief is afgesproken. Razendsnel klaar zijn als de prijs een all-in tarief betreft. Een uur te laat komen. ‘Oh, is dit een probleem?’ Zonder kennisgeving niet op komen dagen. Offertes beloven en ondanks drie keer navragen niets meer laten horen.

Praat hierover met huiseigenaren en ze vertellen je gelijk alle horror stories. Deze week mocht ik zelf nog een nieuwe ervaring opdoen.

De muur in de kelder naar de kruipruimte vertoont sinds vorig jaar vochtplekken. Het is onbekend waar dat vocht vandaan komt: CV-leidingen, waterleiding, badkamerafvoer, leidingen bij de buren? Het kan allemaal. Wel hadden de buren rond die tijd problemen met hun afvoer en die loopt via een put in mijn tuin naar het straatriool.

Zelf kan ik nergens bij zonder de boel open te breken. Daarom overwoog ik een luik naar de kruipruimte te laten maken in de keldermuur of in de kamervloer. Ik vroeg een offerte aan en dat viel tegen. Zo’n luik kost al gauw € 1.000. Ook belde ik met een rioolservice. Een inspectie met graafwerk zou naar schatting uitkomen op € 500. Slik. Want het blijft de vraag of het daar aan ligt. Bij mij werkt de afvoer goed en ik ruik geen rioolgeur. Misschien was eerst een luik maken toch een betere optie. Dat kan altijd nog van pas komen.

Via via informeer ik verder en krijg ik de contactgegevens van een bouwvakker met een redelijke reputatie. Ik bel hem en vraag of hij tijd heeft en verzoek om een offerte. Daarvoor wil hij de situatie even bekijken. Logisch. Rond avondetenstijd belt hij een half uur te vroeg aan. Ik laat hem de keldermuur met vochtplekken zien en zeg dat ik een luik wil. Maar hij raadt af om een luik te maken en stelt voor om eerst naar de riolering te kijken. Want een put kan vol met blad en andere troep raken. Als er dan ergens een barstje zit, kan die gaan lekken. Het klinkt plausibel.

Kortom, hij zal mij niet onnodig op kosten jagen. Dat is sympathiek. Alleen beschouwt hij het openen van de put als het begin van uitgebreider graafwerk, mocht dat nodig zijn. Hier steek ik meteen een stokje voor. Want ik wil in dat geval een rioolservice inschakelen. Zo’n bedrijf kan met de juiste apparatuur een nadere inspectie uitvoeren, zonder mijn halve tuin overhoop te halen. Dat is ook wat ik hem vertel. We komen overeen dat ik de blauwdruk van het rioolsysteem bij het kadaster opvraag en hem die toestuur.

De volgende ochtend vind ik die tekening tussen mijn papieren en bel hem voor een e-mailadres. Hij geeft het mij, zal naar de tekening kijken en daarna terugbellen. Ook vraag ik naar zijn uurtarief. Maar daarover doet hij erg vaag, hij wil eerst de zaak bekijken. Dagenlang blijft het stil en ik sms maar eens. Blijkt dat ‘ie in het buitenland zit. Maar, sms’t hij: ‘ik bel je morgen terug’. Niet dus. Intussen gaat er na zijn bezoek wel een week voorbij.

Dus stuur ik opnieuw een sms’je waarin ik aangeef dat ik niet ben teruggebeld en dat ik graag dezelfde dag een reactie krijg, ‘anders kijk ik verder’. Meneer belt nu gelijk terug, hevig gepikeerd. Waarom ik zo’n stevig berichtje had gestuurd? Nou, omdat ik niet was teruggebeld. En ik moest niet zo voor die offerte aandringen, want hij moest toch eerst de put komen open graven en kon daarna pas een offerte uitbrengen. Want dan kon hij aangeven hoeveel werk het was om verder te graven. Pardon? En dat kon hij alleen met moeite tussen al het andere werk inplannen. En hij had gisteren niet teruggebeld, want hij was pas om 23.00 uur thuis. Alsof ik dat had kunnen ruiken.

Het lijkt mij wijs om verder niet in discussie te gaan, hem te bedanken voor het terugbellen, en hem te zeggen dat het wat mij betreft over gaat. Prompt volgt daarna een sms’je. ‘Beetje van mijn kennis gebruik maken dat is niet hoe je met mensen omgaat.’

Zucht. Na tweeëneenhalf jaar mis ik nog steeds een betrouwbaar, professioneel, communicatief vaardig bouwbedrijf dat binnen een redelijke termijn een oplossing voor bouwtechnische zaken heeft.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.