Kennismaking: man zoekt vrouw

Op Radio Gelderland trekt een flard van een gesprek mijn aandacht. Aan het woord is een mannelijke beller. Het is een voormalige vrachtautochauffeur van 69 jaar en hij wil een vrouw. Hij is nooit getrouwd geweest en heeft van het vrijgezellen bestaan genoten. Nu zoekt hij vastigheid.

Naar wat voor type vrouw verlangt hij, vraagt de dj. ‘Een zorgzame vrouw die lief is’, zegt de man, ‘vanaf 60-plus’. Hij heeft ze graag blond en flink. Om misverstanden te voorkomen, informeert de dj of hij met ‘flink’ bedoelt van karakter of van omvang. Het gaat de man om het formaat. Zelf is hij ook flink, ‘stevig, zeg maar.’ Hij heeft een fijn huis met een plaats en een tuintje. Kortom, het nestje is al klaar.

Ogenschijnlijk is het zo eenvoudig. Man zoekt vrouw, vrouw zoekt man, of iets dergelijks in een andere variant. Minimaal een op de drie relaties eindigt in een scheiding. Dit op zeventien miljoen inwoners in een klein land. Kansen genoeg, zou je zeggen. Maar ze ontmoeten elkaar niet. Tinder schijnt een ramp te wezen en lager opgeleiden vallen vaak buiten de boot.

Ook in relatieland draait inmiddels alles om opleiding. Volgens recent onderzoek van het CBS komen er steeds meer ‘powerkoppels’. Laagopgeleiden blijven vaker dan vroeger alleen. Demograaf Jan Latten ziet een verband met groeiende bestaansonzekerheid door flexibele contracten. Een economisch stabiel huwelijk is meer in trek.

Wat dat ontmoeten betreft, zijn discotheken en cafés nu passé. Tref ik daarom tijdens groepswandelingen zo vaak mensen die op zoek zijn? Daar zie ik ook waar het misgaat. Zoals relatiecoach Gerda Schoot vertelt: ‘Bij afspraakjes waren mannen ‘sowieso totaal niet geïnteresseerd’ in wat zij te zeggen had. Ze waren de hele tijd aan het woord!’ (Retro-daten, De Volkskrant 10 november 2017.)

Eigenlijk ben ik wel een beetje jaloers op haar. Ze heeft met een zakenpartner een relatiebureau en helpt ‘gewone mensen’ op weg. Samen bieden ze een heel coaching traject. Dat mag wat kosten. Want ‘een stukje aandacht, dat vinden de mensen fijn.’ Het voornaamste probleem van de klanten is zelfrespect. En in een partner zoeken ze het meest naar (gedeelde) normen en waarden.

Ik had het kunnen weten. Afgelopen week nog, kreeg ik weer een bouwvakker over de vloer. Van ongeveer mijn leeftijd. Vraag mij niet hoe het zo kwam. Maar binnen de kortste keren praatte hij over zijn echtscheiding. Daar kampen veel bouwvakkers mee, blijkbaar. Ook vertelde hij over zijn vorige adressen. En dat hij nu een mooi appartement bewoont. Eigenhandig heeft hij van alles opgeknapt, heel strak allemaal. ‘Ik heb nog ruimte over’, zei hij tot besluit van dit onderwerp. Daarna volgden de belastingen en recente schandalen. Normen en waarden, zie je wel. Het klopt.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.