Scherpe kijk op brillen en lenzen

De laatste tijd is het nogal een getob. Ik heb een gewone bril om veraf scherp te zien. Plus een leesbril, omdat ik teksten door de gewone bril wazig zie. Plus lenzen, aangezien ik buiten geen bril op wil. Plus een leesbril speciaal voor bij de lenzen, omdat ik daarmee van dichtbij niet kan lezen. Oh, en nog een zonnebril zonder sterkte, als zomerse combi met mijn lenzen. Afijn, wat een gedoe.

Want zomaar met lenzen zonder leesbril op stap gaan, wordt lastig. Als ik op mijn mobieltje naar treintijden zoek, kan ik de kleine lettertjes nauwelijks ontcijferen. En de letters op het schermpje zelf vergroten gaat ook al niet. Dus wat nu?

De meneer van de lenzen begon bij de vorige controle over een multifocale optie. En de meneer van de gewone bril (bij een andere winkel; ik hou van second opinion) sprak daar ook al over. Ik zag het voor me. Van die brillenglaasjes met stukjes erin. Mooi niet.

Uiteindelijk bracht een mevrouw uitkomst. Wat als ik nu eens minder sterke lenzen nam? Dan wordt wat dichtbij is beter zichtbaar. Min 0.75 en min 0.50 kon er best af, volgens haar. Ik moest het eerst nog maar eens zien. En toch: eureka! Ze heeft gelijk hoor. Less is more. Met minder sterke lenzen kan ik zowel goed veraf als beter dichtbij zien.

2 gedachtes over “Scherpe kijk op brillen en lenzen

  1. Mijn hemel, wat lastig voor je. Je hebt geen beste ogen, ben je er aan gewend?
    Die multifocale brillen hebben geen stukjes meer in de glazen, ze worden zodanig geslepen dat de verschillen onzichtbaar in elkaar over gaan.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.