Over dromen en schimmige toekomstvisioenen

We dromen allemaal in onze slaap. Dit mentale proces helpt ons om gebeurtenissen te verwerken. Dromen fascineren. We zoeken daarin naar duiding en aanwijzingen. Volgens wetenschappers zeggen dromen en nachtmerries weinig over de toekomst. Wel zijn ze onderdeel van een emotioneel reinigingsproces. En dromen vormen een poort naar nieuwe inzichten. Dagdromen ondersteunen dat proces. Want met dagdromen houden we belangrijke onvervulde doelen voor ogen. Ze stimuleren ons tot daden, maar tonen ons ook waar we falen. Dat besefte ik gisteren nog.

Onderzoeker Victor Spoormaker zegt dat ‘de gebieden met zelfreflectie en een oordelende functie tijdens het dromen uitstaan. […] Na de REM-slaap lukte het proefpersonen daarom creatiever na te denken over een ingewikkeld probleem. Ze konden slapend verbanden leggen die ze toen ze wakker waren niet konden leggen.’ (NRC, Koester je droom, 02-09-2016.)

Dromen en creatief denken leiden dus tot nieuwe inzichten. Alles wat we als mensheid hebben opgebouwd, hangt hiermee samen. Ik leg ook weleens verbanden die leiden tot inzichten. Bijvoorbeeld gisteren, na het lezen van de Volkskrant en de VPRO Gids. Mijn toekomstvisioen gaat over evenwicht aanbrengen om het aardse paradijs te creëren. Hou je vast.

Amerika verruimt de milieuregels in eigen land. Bij wijze van economische stimulering. China ontvouwt zijn plan. De consumptie draait daar in 2030 als een tierelier. De Russen en Indiërs, intussen, spelen roulette met de natuur. Het Midden Oosten dan. Daar etteren tribale vetes nog wel een paar decennia door. Ze hebben er wat anders aan hun hoofd dan duurzame productiemethoden. In sub-Sahara Afrika zal de bevolking tussen 2010 en 2050 ruim verdubbelen. Al deze mensen willen het Nederlandse welvaartsniveau bereiken. Op zijn minst.

De voortschrijdende robotisering kan oplossingen aandragen. Maar confronteert ons eveneens met ethische vraagstukken. Zoals bij de programmering van zelfsturende auto’s. Wat doen die als er kans bestaat op een fatale botsing? Moet het besturingssysteem kiezen voor het leven van de inzittenden? Of voor dat van de mensen daarbuiten? Feitelijk gaat dit om een verschil in levenswaarde van de haves and the have nots.

Ons oude continent is nog altijd een oase, en evengoed een voorloper. Misschien zien we in ons land al iets van wat straks komen gaat. De krant bevat overlijdensadvertenties van wel drie personen die voor euthanasie kozen. Nu nog gaat het om gevallen van ziekte en ondragelijk lijden. Maar wat als iedereen straks meer consumeert en de wereldbevolking dertig jaar lang doorgroeit? Als goede christenen willen we alles eerlijk delen. Welnu, dan moeten aardbewoners ook maar wat minder oud worden en sneller opzouten. Om de boel in balans te houden. Alleen zie ik de rijken dat niet doen. Stelletje heidenen.

Prettige zondag verder.

3 gedachtes over “Over dromen en schimmige toekomstvisioenen

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.